Ghidul ambalajelor biodegradabile

Deseurile solide se descompun prin intermediul microorganismelor cum ar fi bacteriile si fungii in timpul procesului de biodegradare. Pentru a fi considerate biodegradabile, aceste materii trebuie sa se degradeze natural in decurs de un an si sa nu polueze mediul ambiant in procesul descompunerii. Pentru ca biodegradarea sa aiba loc, trebuie sa existe combinatia potrivita de microbi, caldura, oxigen, umiditate si lumina solara, fie ca procesul are loc in mediul casnic, fie intr-o unitate industriala. Viteza cu care se descompune gunoiul se modifica atunci cand se modifica oricare dintre acesti factori. Platformele industriale sunt proiectate pentru a gestiona cantitati uriase de deseuri intr-un mod eficient. Aceste deseuri pot fi utilizate intr-un mod inedit, si anume prin transformarea lor in ambalaje biodegradabile.

Ce este ambalajul biodegradabil? Orice tip de ambalaj care se va descompune si se va degrada in mod natural este considerat biodegradabil. De multe ori, materialele utilizate pentru producerea de ambalajele biodegradabile sunt fabricate din biopolimeri sau substante organice prezente in materii organice cum ar fi celuloza si proteinele. Aceste proteine faciliteaza dezintegrarea materialului si au un efect mai putin negativ asupra mediului. In ultimii ani, biopolimerii au fost folositi pentru a produce materiale de ambalare biodegradabile si reciclabile, printre care containerele destinate transportului si materialele pentru protectia in timpul tranzitarii. Ambalajele biodegradabile au structuri moleculare slabe si se degradeaza rapid, cum ar fi cele fabricate din hartie si celuloza.

Ce tipuri de ambalaje sunt biodegradabile? Exista multe tipuri diferite de ambalaje biodegradabile, dar nu toate sunt adecvate pentru ambalarea alimentelor. Iar pentru fabricarea lor pot fi folosite cateva materii biodegradabile, dintre care enumeram:

Canepa: Obtinuta din planta de canabis, canepa este robusta, adaptabila si foarte usor biodegradabila. Canepa este inca o sursa costisitoare de  bioplastice, iar forma sa polimerizata nu este oferita in comert la ora actuala.

Hartia: Unul dintre cele mai timpurii si traditionale tipuri de ambalaje biodegradabile este hartia. Se recicleaza usor si eficient si se biodegradeaza rapid. Cu toate acestea, hartia nu este potrivita pentru anumite aplicatii de ambalare pentru alimente, deoarece nu ofera acelasi nivel de protectie sau etansare ca si alte tipuri de ambalaje.

Acidul polilactic (PLA): Desi este considerat ca facand parte din categoria biomasei si poate fi convertit in ambalaje prin turnarea in matrite la fel ca plasticul traditional, acidul polilactic se descompune lent chiar daca este plasat in compostoare comerciale.

Celuloza: Atunci cand sunt depozitate, ambalajele pe baza de plante se decoloreaza usor si nu pot asigura o protectie durabila sau o perioada suficienta de conservare pentru produsele alimentare. De asemenea, se degradeaza foarte repede.

Algele marine: Un material pe baza pe alge marine este foarte usor biodegradabil si este considerat excelent pentru ambalarea pe termen scurt, insa este instabil si necorespunzator pentru ambalarea, transportul si depozitarea alimentelor.

Beneficiile utilizarii ambalajelor biodegradabile sunt evidente pentru viitorul planetei, pentru mediul ambiant si pentru sustenabilitatea industriei alimentare la scara larga. Iata cateva dintre aceste beneficii:

Incurajeaza agricultura
Deseurile provenite din ambalajele alimentare biodegradabile se pot recicla prin transformarea in compost pentru a imbunatati agricultura si productia alimentara.

Ofera optiuni mai salubre de impachetare
Toate tipurile de alimente si produse alimentare pot fi impachetate in conditii de siguranta si salubritate in ambalaje obtinute din materii biodegradabile, deoarece acestea sunt naturale si netoxice.

Contribuie la reducerea volumului deseurilor
Capacitatea ambalajelor biodegradabile de a diminua volumul total al deseurilor din industria alimentara este cel mai important avantaj al acestora. Spre deosebire de masele plastice care dupa ce sunt aruncate vor ramane ani de zile in gropile de gunoi, ambalajele biodegradabile pentru alimente se descompun natural si in intreaga lor masa.

Dupa un anumit timp, se intorc in natura
Ambalajele care sunt confirmate ca biodegradabile sunt fabricate in asa fel incat sa se descompuna intr-o perioada fixata de timp in conditii controlate. In mod normal, ambalajele biodegradabile confirmate din cosurile de gunoi pentru compost din mediul casnic se descompun intr-un an, iar in unitatile comerciale de compostare, in doar trei pana la sase luni.

Asigura o amprenta de carbon mai redusa
Spre deosebire de materialele de ambalare obtinute din substante chimice si materiale plastice, cele obtinute din surse biodegradabile sunt mai benefice pentru mediul ambiant deoarece sunt fabricate din materii reciclate. Datorita faptului ca acest tip de ambalaje sunt mai prietenoase cu mediul ambiant, vor rezulta mai putine deseuri reziduale si vor fi consumate mai putine resurse. Astfel, ambele initiative contribuie la reducerea amprentei umane de carbon cu respectarea reglementarilor riguroase de mediu.

Zero daune in sectorul materialelor plastice
In trecut, materialele plastice daunatoare erau folosite frecvent in sectoarele de ambalare si transport, multe dintre ele fiind obtinute din petrol – si astfel aduceau prejudicii mediului ambiant. Materialele petrochimice nesustenabile, cum ar fi materialele plastice obtinute din petrol, necesita foarte multa energie si resurse. In plus, deseurile acestor materiale pot fi observate frecvent in gropile de gunoi, pe strazi, in parcuri si chiar in caile navigabile. Companiile pot reduce problemele asociate cu aruncarea gunoiului pe domeniul public daca utilizeaza ambalaje ecologice, care reduc utilizarea plasticului.

Sunt usor de aruncat dupa utilizare
Companiile ar trebui sa utilizeze ambalaje si materiale de transport confectionate din materii prime reciclabile sau biodegradabile, indiferent de tipul pe care aleg sa il foloseasca. Astfel, deoarece ambalajul ecologic este realizat din materii biodegradabile, debarasarea de materialele de transport va fi mult mai usoara. Dupa ce ambalajul si-a indeplinit scopul, nu este nevoie de atat de multe resurse pentru a-l descompune. Clientii care aleg sa-si composteze gunoiul pot sa amestece cu usurinta materialele de transport si ambalare compostabile cu alte materii reciclabile. De pe urma acestui proces ar putea beneficia si mediul ambiant in ansamblu.

Prezinta versatilitate
De asemenea, materialele de transport biodegradabile prezinta avantajul important de a fi flexibile. De regula, materialele de ambalare si transport pot fi reconvertite si reutilizate in marea majoritate a sectoarelor. Fie ca este vorba despre depozitarea consumabilelor de birou sau despre ambalarea dispozitivelor electrice, fara indoiala ca va exista un material ecologic disponibil pentru a satisface nevoile afacerii.

Sunt extrem de sustenabile
Avand in vedere subiectul in discutie, acest punct de paragraf este de la sine inteles. Insa sustenabilitatea ambalajelor biodegradabile este unul dintre principalele sale avantaje. Majoritatea materialelor utilizate se incadreaza intr-una din cele trei categorii de sustenabilitate: reducerea, reutilizarea si reciclarea. Reducerea se concentreaza pe utilizarea materialelor mai solide, insa mai usoare, care pot indeplini aceeasi sarcina ca si cele mai grele, in timp ce necesita mai putine resurse. Reutilizarea se focalizeaza pe confectionarea obiectelor care pot fi folosite din nou dupa ce scopul lor initial a fost indeplinit. Fabricarea de materiale de transport mai durabile si mai sigure incurajeaza oamenii si companiile sa refoloseasca fiecare articol. In final, desigur, reciclarea se refera de crearea de bunuri care sunt compuse in principal din resurse care au fost deja reciclate. Compania sau clientul care cumpara bunul ambalat il poate recicla ulterior.

Utilizarea materiilor biodegradabile devine din ce in ce mai raspandita pe masura ce oamenii devin tot mai preocupati de reciclare si de sustenabilitatea mediului. Ambalajul ecologic numit si ambalaj verde le poate demonstra clientilor ca afacerea dv este dedicata minimizarii impactului negativ asupra mediului ambiant.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide