Noua etichetă inteligentă Oli-Tec pentru alimente perisabile reduce risipa alimentară

Eticheta face posibilă monitorizarea ciclului de viață al alimentelor perisabile proaspete, preambalate sau congelate – pornind de la această premisă startup-ul americano-britanic Oli-Tec oferă producătorilor și consumatorilor o nouă tehnologie de etichetare cu indicatori vizuali de timp și temperatură, dezvoltată pentru a reduce risipa alimentară.

O treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite anual – consumatorii din țările dezvoltate aruncă anual 286 de milioane de tone de produse pe bază de cereale. Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Europa irosește 29 de milioane de tone de produse lactate pe parcursul unui an. Risipa alimentară globală atinge anual cantitatea de 1,3 miliarde de tone, un volum suficient pentru a hrăni două miliarde de oameni sau întreaga populație a SUA de zece ori. În plus risipa alimentară este dăunătoare și mediului înconjurător, aceasta fiind responsabilă, la nivel global, pentru 6% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), fiind deci cel mai mare poluator după China și SUA.

Tehnologia de etichetare Oli-Tec a fost proiectată și pentru a contribui la o mai bună gestionare a deșeurilor. Reprezentanții startup-ulului explică faptul că în țările dezvoltate irosirea alimentelor are loc după cumpărare, mai ales dacă nu sunt păstrate la temperaturi corecte. La aceasta contribuie și folosirea ineficientă a etichetelor alimentare, consumatorii ajungând să nu mai știe până când pot fi consumate alimentele, fiind derutați de exprimări precum: „vândut până la”, „înainte de” sau „de preferință înainte de”. Potrivit Comisiei Europene, 10% din totalul deșeurilor alimentare se datorează modului de etichetare a datei, în SUA acest procent atingând 20%. Un studiu publicat în „Journal of Nutrition Education and Behavior” în 2021 vine în sprijinul acestei teorii – studiul arată faptul că doar 64% dintre adulții americani pot explica corect semnificația etichetei ce folosește formularea „înainte de”, pe când numai 44,8% pot explica sensul corect al etichetelor cu formularea „de preferință înainte de”.

Eticheta inteligentă Oli-Tec este sensibilă atât la temperatură cât și la timp, oglindind „ciclul de degradare” al produsului etichetat. Eticheta este reciclabilă, compusă din 100% polipropilenă și poate fi aplicată pe orice produs cu o perioadă de valabilitate de 5-15 zile. Indicatorul vizual de timp al etichetei se schimbă gradual din galben în roșu pe măsură ce calitatea produsului scade odată cu trecerea timpului. Eticheta ține cont și de temperatură: pictograma termometrului de pe etichetă este albastră doar atunci când alimentul este depozitat la temperatura optimă. Astfel eticheta devine un adevărat monitor al ciclului de viață al alimentelor proaspete, preambalate sau congelate. Tehnologia îi ajută și pe distribuitori să recunoască mai eficient problemele lanțului de aprovizionare, iar pe retaileri să își gestioneze mai bine produsele cu termene de valabilitate mai scurte. Nik Richardson, directorul general al Oli-Tec, a explicat: „Am dezvoltat tehnologia de etichetare Oli-Tec ținând cont de convertori, comercianți cu amănuntul și consumatori. Am vrut să facem din aceasta o tehnologie care să fie ușor de integrat în procesele complexe din lanțul de aprovizionare și din magazin, astfel încât fiecare etichetă să poată juca un rol în reducerea deșeurilor. Ne-am străduit, de asemenea, să dezvoltăm un indicator vizual simplu, care să-i ajute pe consumatori să vadă când expiră mâncarea. Ei pot decide apoi dacă o folosesc, o congelează sau o gătesc”.

În prezent, Oli-Tec își testează tehnologia de etichetare în industriile de retail, producție, farmaceutică, logistică și în lanțurile de aprovizionare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide