Novamont, SunChemical, Ticinoplast și Uteco transformă sustenabilitatea în sectorul de packaging

Webinarul „Packaging and Sustainability: innovative solutions for a production chain of excellence” a fost organizat de patru companii de top în domeniul industriilor de printing și packaging – Novamont, SunChemical, Ticinoplast și Uteco – și a avut loc pe data de 30 martie 2022, cu scopul de a lansa în exclusivitate trei concepte de ambalaje sustenabile care utilizează materiale foarte reciclabile, compostabile și cu impact redus asupra mediului. Prin acest eveniment online transmis în direct de la fabrica Uteco Verona, cele patru companii au reușit să dovedească faptul că numai prin colaborare și prin unirea forțelor este posibilă crearea unei economii circulare și sustenabile.

Uteco – lider mondial în producția de echipamente de imprimare și conversie – a fost reprezentat în cadrul webinarului de Anan Hiyasat, directorul de vânzări pentru regiunea EMEA, pe când viziunea Novamont – lider internațional în dezvoltarea și producția de materiale bioplastice și biochimice – a fost prezentată de către directorul de dezvoltare Elisabetta Fanesi. SunChemical – cel mai mare producător internațional de cerneluri de imprimare și pigmenți – a fost reprezentat de Pierangelo Brambilla, director de produs pentru regiunile EMEA/LAR (Europa, Orientul Mijlociu și Africa/America Latină) în cadrul departamentului specializat în adezivi destinați laminării la rece. Punctul de vedere al Ticinoplast – important producător italian de materiale și ambalaje flexibile – a fost susținut de către directorul de vânzări Claudio Martini. Sustenabilitatea devine tot mai importantă mai ales în sectorul ambalajelor pentru produse alimentare, tocmai de aceea Novamont, SunChemical, Ticinoplast și Uteco și-au unit forțele pentru a dezvolta noi soluții de ambalaje sustenabile, compostabile, reciclabile, cu o amprentă de mediu considerabil redusă, fără însă a pierde proprietățile mecanice necesare ambalajelor alimentare.

Elisabetta Fanesi a precizat că Novamont produce aproximativ 200 000 de tone/an de material bioplastic biodegradabil și compostabil Mater-Bi și 110 000 tone/an de polimer (poliester) biodegradabil Origo-Bi (PBAT – polibutilen adipat tereftalat). Abordarea de către Uteco a problemei de mediu în domeniul de packaging a fost rezumată de Anan Hiyasat – în prezent compania dezvoltă noi tehnologii care se înscriu în cele 2 mari trenduri mondiale: digitalizare și sustenabilitate. În plus, Uteco participă la proiecte și acțiuni pentru dezvoltarea unor ambalaje sustenabile, așa cum a fost și cazul cernelurilor pe bază de apă de tip Electron Beam (EB) care nu conțin nici solvenți, nici fotoinițiatori. Claudio Martini a prezentat compania Ticinoplast, care are o experiență de peste 50 de ani în domeniul ambalajelor flexibile destinate industriilor alimentare, farmaceutice și de îngrijire personală. Ticinoplast produce aproximativ 15 000 de tone de materiale anual, pe baza a peste 350 de rețete active, cu certificări ISO900, BRC GS și ISCC+. În privința sustenabilității, Ticinoplast s-a concentrat pe reciclabilitatea filmelor produse, pe reducerea greutății și densității lor, pe subțierea filmelor și pe transformarea lor în soluții avansate din punct de vedere tehnologic. Prin cooperarea cu Novamont, Ticinoplast a dezvoltat o varietate de filme compostabile destinate industriei alimentare, precum linia nextFilm, lansată în iunie 2020.

Colaborarea dintre cele 4 companii a condus la dezvoltarea unui nou concept de substraturi laminate pentru ambalajele alimentare, care sunt în același timp și compostabile. Fiecare companie a contribuit cu inovații în ceea ce privește materiile prime, procesele și tehnologiile, echipamentele de imprimare, lacurile, cernelurile și adezivii, oferind astfel convertorilor o varietate mai mare de soluții pentru producția ambalajelor flexibile ecologice. Una dintre cele trei soluții de ambalare prezentate în cadrul webinarului a fost creată în urma combinării prin laminare a două filme produse de Ticinoplast – primul, B100, a fost realizat prin extrudarea unui nou tip de bioplastic compostabil Mater-Bi, furnizat de Novamont. B100 este rigid și foarte transparent, permițând atât laminarea cât și imprimarea. Mater-Bi este brandul-umbrelă al Novamont compus dintr-o varietate de produse bioplastice biodegradabile și compostabile, realizate folosind resurse regenerabile de tipul recoltelor dedicate. Produsele Mater-Bi sunt biodegradabile în medii casnice/industriale, la nivelul solului dar și în mediile acvatice, fiind totodată acreditate și certificate internațional potrivit standardului european EN 13432. În colaborare cu Novamont, Ticinoplast a lansat pe piață o nouă familie de filme compostabile. Filmul B100 a fost folosit în acest proiect mai ales datorită transparenței și rigidității lui, dar și datorită faptului că poate fi folosit chiar și în rotogravură, în imprimarea cu efect metalic de oglindă, poate fi tratat prin lăcuire, dar și deoarece este o bună alternativă la suporturi de tipul BOPP, PP sau PET în ceea ce privește majoritatea aplicațiilor de imprimare. Filmul B102 a fost folosit ca strat intern pentru filmul B100 grație transparenței sale post-laminare, proprietăților mecanice foarte bune și comportamentului excelent la sigilare. SunChemical a contribuit la acest proiect prin soluțiile SunLam SFC 100 + HAC 306 (adeziv fără solvenți), cerneala pe bază de apă pentru structuri laminate AquaLam și SunBar Barx 221/222 (lac cu proprietăți de barieră).

Diamond HP112
Diamond HP112

 

În procesul de imprimare, Uteco a folosit echipamentul flexo Diamond HP 112, ideal pentru tiraje mari, cu imprimare în 10 culori și sistem de uscare avansat care permite o evaporare optimă și reducerea cu 35% a consumului de energie electrică. Filmul B100 – care permite lăcuirea și înnobilarea cu efecte metalizate – a fost tratat, pentru crearea efectului funcțional de barieră, cu lacul SunBar furnizat de SunChemical, care îmbunătățește permeabilitatea la oxigen și CO2 a materialelor, protejând totodată și împotriva umidității, luminii UV și migrării. Filmul a fost apoi imprimat cu cerneluri SunChemical din seria AquaLam pe bază de apă. Ambele filme – B100 și B102 combinate prin laminare – reprezintă soluția ideală pentru producția de ambalaje compostabile destinate sectorului alimentar. Soluțiile bazate pe materialul Mater-Bi pentru produse cu un ciclu de viață mic permit neirosirea resurselor epuizabile și contribuie la reducerea risipei generale în producție și la recuperarea resurselor care vor fi transformate în compost atunci când sunt procesate industrial. Astfel este completat ciclul natural în cadrul căruia nimic nu se irosește și totul este considerat o resursă. Combinarea prin laminare a celor două filme a fost obținută cu ajutorul echipamentului Uteco Rainbow 4.0 cu un înalt grad de automatizare, proiectat pentru procese de lăcuire și laminare a ambalajelor destinate sectorului alimentar. Laminarea a fost obținută la viteza de 500 metri/minut prin aplicarea adezivului compostabil fără solvenți SunLam SFC100 furnizat de SunChemical.

Pentru al doilea proiect, dedicat producerii unui mono-material din PE în proporție de 100%, materialul de bază a fost BOPE (Biaxially Oriented Polyethylene), un material mai ușor de reciclat care oferă bune proprietăți mecanice și optice și este potrivit pentru aplicații mono-/multi-strat. În cadrul „Proiectului PEoneer”, realizat grație parteneriatului dintre Ticinoplast și Plastchim-T (companie de top în producția de BOPP), au fost produse 3 tipuri de filme: un film bazat pe LLDPE pur, un altul bazat pe HDPE pur și un amestec între acestea două – un film LLDPE/HDPE. Ticinoplast dezvoltă în prezent diferite variante ale acestor soluții (printabile, laminabile, tratate pe față sau pe față/verso etc.). În cadrul evenimentului a fost prezentat filmul LLDPE/HDPE-PNRB37 care poate fi folosit în aplicații de ambalaje pentru cereale, batoane, biscuiți, nuci și fructe uscate, cipsuri, mozzarella și brânză, înghețată și produse lactate, mâncare pentru bebeluși, alimente congelate, detergent sub formă lichidă sau pudră. Uteco a folosit în procesul de laminare echipamentele Diamond HP 112 și DuaLam (viteză de aplicare a adezivului de 500 m/min). Cernelurile AquaLam de la SunChemical au fost alese datorită faptului că au fost dezvoltate pentru imprimarea de înaltă viteză a filmelor din plastic pentru laminare.

Pentru atingerea sustenabilității în sectorul ambalajelor alimentare, multe proiecte își propun reducerea greutății acestor ambalaje. În acest sens, a treia soluție prezentată în cadrul webinarului introduce conceptul de ambalaj „mono-strat”. În acest scop, cerneala EB Flexo WetFlex a fost folosită în combinație cu lacul EB flexo H79398, care permite sterilizarea ambalajului. Cerneala EB Flexo WetFlex de la SunChemical se bazează pe o tehnologie fără solvenți și deci fără eliberare de compuși organici volatili. Atât cerneala cât și lacul sporesc rezistența materialelor imprimate și a ambalajelor, fapt care are un potențial uriaș în reducerea greutății ambalajelor. SunChemical a dezvoltat o serie de produse Electron Beam (EB) Flexo complementare cernelurilor Wetflex, diverse lacuri și adezivi care pot îmbunătăți proprietățile de barieră ale substraturilor, atât pentru structuri mono-material cât și mono-strat. Uteco a folosit echipamentul Onyx XS EcoOne pentru a imprima pe film mono-strat BOPP de 38 microni. Această imprimantă garantează o viteză de 300 metri/minut și permite tranziția de la ambalaje multi-material la ambalaje mono-strat și mono-material, care sunt mult mai ușor de reciclat și au o greutate redusă.

Reciclabilitatea, compostabilitatea și designul ecologic transformă sectorul de packaging, adaptându-l la nevoile consumatorilor care optează tot mai frecvent pentru ambalaje mai sustenabile. În prezent, adevărata provocare constă în a transforma aceste soluții în variante tehnologice ușor de adoptat. Grație parteneriatului dintre Novamont, SunChemical, Ticinoplast și Uteco, producătorii de ambalaje pot pune acum la dispoziția clienților soluții sustenabile complete și diverse, concepute special pentru ambalajele industriei alimentare.

COMPANII MENȚIONATE ÎN ACEST ARTICOL:

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide