Plasticul intre realitate si prejudecata. Istoria flacoanelor de PET si ascensiunea acestui tip de ambalaj pe piata din Romania

Flacoanele de PET au inceput sa fie tot mai utilizate in lume, ca si pe piata romaneasca, deoarece acest ambalaj are preturi mult mai mici fata de alte recipiente, de exemplu cele din sticla. De multe ori condamnat pentru poluarea planetei, plasticul este astazi unul dintre cele mai folosite materiale la nivel mondial, indiferent ca este vorba despre utilizari privind ambalarea alimentelor sau a altor obiecte. In esenta, responsabilitatea poluarii nu apartine plasticului in sine, ci oamenilor si atitudinii lor legate de colectarea selectiva si reciclare

Una dintre cele mai frecvente forme de plastic cu care omenirea interactioneaza astazi este PET-ul, simbolul pentru tereftalatul de polietilena, cel mai folosit tip de plastic si cel mai usor de reciclat. Potrivit informatiilor disponibile in resursele online, PET-ul a fost sintetizat pentru prima data in America de Nord la mijlocul anilor 1940, atunci cand chimistii din cadrul companiei americane din industria chimica DuPont studiau posibilitatea de a crea noi fibre sintetice. Descoperirea DuPont a primit numele de PET si s-a raspandit in toata lumea, astfel ca in prezent mai mult de jumatate dintre fibrele sintetice din lume sunt fabricate din acest material.

Se utilizeaza pentru ambalaje de unica folosinta, pentru imbutelierea sucurilor si pentru fibrele de poliester din care se fac haine. Este reciclabil si reutilizabil.

„PET-ul este un material destinat ambalarii care a castigat mai multa popularitate pe piata in anii 1980, dupa ce PVC-ul a fost eliminat treptat, atingand ulterior o culme a popularitatii la sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor 2000“, explica Ioan Vat, director de vanzari la Alpla Packaging Romania, o companie austriaca ce activeaza pe piata ambalajelor si a reciclarii.

In parteneriat cu firma locala Ecohelp si cu cea elvetiana United Polymer Trading, Alpla a deschis in 2023 o fabrica de la zero pentru reciclarea materialelor de tip PET, ambalaje destinate in principal bauturilor. Unitatea de productie, cea mai moderna fabrica de procesare a fulgilor de PET reciclat din Uniunea Europeana, este prima din portofoliul Alpla pe piata locala, iar investitia s-a ridicat la 7,5 milioane de euro. „PET-ul reprezinta un tip de material foarte usor de reciclat. Nu doar ca materiile prime din care este realizat sunt omogene, dar si procesele de productie sunt foarte uniforme. Indiferent unde se produce PET in lume, rezultatul este acelasi.“

La sortare, PET-ul este usor separat de alte materiale plastice, cum ar fi polietilena (PE) si polipropilena (PP), folosind criterii care tin de densitate, sortatoare optice si chiar inteligenta artificiala. Astfel, PET-ul poate fi ulterior reciclat in produse noi cu un nivel de calitate ridicat.

„La Alpla, aproximativ 23% din totalul materialului PET utilizat este PET reciclat (rPET)“, mai spune Ioan Vat.

Folosirea PET-ului a devenit tot mai frecventa in lume si pe piata locala, deoarece acest ambalaj asigura si preturi mai mici comparativ cu recipientele din sticla, de exemplu. Astfel, pe anumite segmente de bauturi, cum este cazul berii, ascensiunea PET-ului a avut loc in perioada de criza economica, in conditiile in care puterea de cumparare a scazut, iar producatorii au cautat modalitati de a ajunge la segmentul economic al pietei.

In Romania, istoria berii la PET a inceput in 1998, atunci cand Bere Mures, la acea vreme o afacere antreprenoriala romaneasca, a introdus acest tip de ambalaj ce avea sa revolutioneze intreaga piata. Mai tarziu, compania a fost preluata de gigantul olandez Heineken.

Plasticul, unul dintre cele mai controversate materiale din lume, a devenit in ultimii ani factorul care a demarat numeroase investitii, pe fondul dorintei de a limita perpetuarea lui in natura. In general, plasticul poate fi reciclat de patru-cinci ori, ulterior calitatea lui avand de suferit si fiind nevoie de adaugarea de material virgin pentru a-i mentine proprietatile tehnice.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide