Acesta a elaborat un proiect pentru dezvoltarea tehnologiei de producere a hârtiei din frunze căzute, pe care l-a prezentat în cadrul Olimpiadei Geniilor din urmă cu doi ani și pentru care a fost premiat cu medalia din aur. Olimpiada Geniilor este o competiție internațională pentru elevii de liceu, unde participanții prezintă proiecte ce vizează rezolvarea problemelor ecologice. Competiția este organizată de Terra Science and Education – organizație non-profit dedicată dezvoltării învățământului – gazda evenimentului fiind Institutul de Tehnologie Rochester (NY, SUA).
Tehnologia a fost testată între timp, iar eficența acesteia a fost demonstrată și chiar implementată de curând la fabrica din regiunea Jîtomîr, Ucraina. Inovația lui Valentin rezolvă două probleme de mediu în același timp: salvarea pădurilor și valorificarea unui fenomen care se întâmplă în mod natural – frunzele căzute din copaci precum mesteacănul, stejarul, salcia și carpenul sunt utilizate ca materie primă, în loc să fie incinerate.
Procesul de producție a hârtiei din frunze presupune mărunțirea resturilor vegetale și prelucrarea acestora în vase speciale, unde materia obținută este încălzită la 40 de grade Celsius, amestecată cu un agent de înnălbire, fiind apoi uscată și întinsă. Hârtia astfel rezultată poate fi utilizată cu succes la ambalarea unor produse precum ouăle.