Rolul ambalajelor din aluminiu în economia circulară

Constantia Flexibles – lider global în domeniul ambalajelor flexibile pentru bunuri de consum și produse farmaceutice – a organizat pe data de 11 octombrie 2022 webinarul „The Power of Aluminium in Flexible Packaging” cu scopul principal de a arăta cum poate fi utilizat și procesat aluminiul într-o economie circulară. Reprezentanții Constantia Flexibles și cele două companii invitate, AMAG și PreZero Pyral, au prezentat etapele procesării acestui material – de la extragere/reciclare până la transformarea lui în ambalaje flexibile, dar și cele mai noi tehnologii care stau la baza reciclării aluminiului.

Constantia Flexibles este un producător de ambalaje flexibile cu sediul central în Viena, Austria care are aproximativ 8 750 de angajați și 38 de centre de producție în 16 țări. Cea mai mare piață a companiei este Europa (66%), urmată de America (17%), Orientul Mijlociu/Africa și regiunea Asia-Pacific. În prezent Constantia este al treilea cel mai mare producător de ambalaje la nivel global și al doilea la nivel european. Producătorul utilizează aluminiu pentru 54% din totalul ambalajelor fabricate. Stefan Lampe, vicepreședinte al departamentului de management al produselor din cadrul Constantia Flexibles, a prezentat modul în care transformarea materiei prime în ambalaje poate fi sustenabilă și cum contribuie diferitele produse ale companiei la economisirea materialelor și la creșterea reciclabilității. Cantitatea de aluminiu necesară pentru ambalarea în siguranță a unui litru de lapte timp de o lună este de 1,5 grame, sub formă de folie aplicată ambalajului principal din carton. Aluminiul este un material foarte versatil, are greutate redusă, este flexibil, pliabil, durabil și conductor, de aceea este folosit în numeroase industrii precum cea producătoare de ambalaje, în construcții și automotive.

Deși este al treilea cel mai comun element din scoarța terestră – depășit doar de oxigen și silicon – aluminiul este totodată și foarte dificil de extras, iar cantitatea de energie electrică necesară pentru producția aluminiului virgin este foarte mare, ceea ce îl face un produs costisitor. Din punct de vedere al sustenabilității, reciclarea aluminiului necesită cu 95% mai puțină energie în comparație cu procesarea lui în stare primară – totodată, aluminiul poate fi reciclat aproape la infinit fără să își piardă structura și proprietățile. De fapt, 75% din totalul aluminiului produs la nivel global este încă folosit prin reciclare. Așadar reciclarea aluminiului este un element-cheie în procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Printre beneficiile și calitățile aluminiului se numără și excelentele proprietăți de barieră (lumină, oxigen, gaze, apă) în aplicațiile de packaging. În 2009 Constantia Flexibles a fondat Aluminium Stewardship Initiative (ASI), o organizație globală non-profit de stabilire a standardelor și de certificare pentru lanțul valoric al aluminiului. ASI își propune să maximizeze contribuția aluminiului la construirea unei societăți sustenabile, să recunoască și să promoveze producția, aprovizionarea și gestionarea responsabilă a aluminiului. Standardele ASI se aplică de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Cea mai mare fabrică a companiei – Constantia Teich din Austria – a primit în 2018 și 2019 certificările ASI Performance Standard și ASI CoC Standard.

Sergio Buttignoni, directorul departamentului de dezvoltare a afacerilor din cadrul AMAG – producător mondial de aluminiu turnat și în rolă – a prezentat Al4ever, un tip de aluminiu cu emisii reduse de carbon care contribuie la o economie mai sustenabilă. AMAG deține fabrici în Austria, Canada și Germania, are aproximativ 2 150 angajați și activează în industriile automotive, de packaging, aerospațială și a bunurilor de consum. AMAG deține cea mai mare instalație fotovoltaică din Austria, care se întinde pe o suprafață de 60 000 mp și produce echivalentul necesarului energetic pentru aproximativ 2 000 de gospodării. AMAG a creat brandul Al4ever care include produse cu o amprentă de carbon mai mică, de 4 tone CO2/ 1 tonă de aluminiu.

Stefan Lampe a prezentat abordarea sustenabilă a companiei Constatia Flexibles în ceea ce privește produsele/ambalajele EcoAluLam, ComfortLid, EcoAluTainer, EcoPeelCover și EcoMultiCover. Ambalajul EcoAluLam realizează tranziția de la abordarea multistrat/multimaterial (aluminiu și hârtie) la monomaterial (aluminiu), păstrându-și în același timp performanțele pe liniile de producție existente. În plus, datorită structurii materialului, aceste ambalaje pot fi sortate și reciclate ușor. Al doilea design de ambalaj sustenabil propus – ComforLid – își propune să înlocuiască acele capace din plastic de unică folosință cu fixare rapidă (precum cele pentru paharele de cafea) și paiele de băut din plastic. Folosirea capacelor din folie de aluminiu ar reduce în timp deșeurile din plastic cu până la 20%. Capacele EcoPeelCover și EcoMultiCover păstrează, la rândul lor, același design și nivelul înalt de reciclabilitate. EcoAluTainer este în schimb un ambalaj de tip container prevăzut cu un capac sub formă de folie reatașabilă, ambele fiind fabricate din aluminiu. În acest caz producătorul a redus cantitatea de material fără a compromite proprietățile ambalajului.

Andreas Reissner, director și coproprietar al PreZero Pyral – important inovator în domeniul reciclării aluminiului – a prezentat tehnologia LIBS și procesul de piroliză. PreZero este o compania germană fondată în 2005 ce reciclează prin piroliză aproximativ 80 000 de tone de materiale anual – procesul de piroliză permite recuperarea întregii cantități de aluminiu reciclate. În prezent, Europa reciclează 47% din totalul ambalajelor din aluminiu, obiectivul european până în 2030 fiind reciclarea lor în proporție de 60%. Piroliza presupune preluarea deșeurilor contaminate cu resturi alimentare sau plastic și supunerea acestora unei temperaturi de 500 de grade Celsius, într-un mediu lipsit de oxigen, ceea ce permite recuperarea întregii cantități de aluminiu preluate. PreZero este cel mai mare reciclator de ambalaje ușoare din aluminiu din Germania, acoperind 60% din piață (aproximativ 45 000 tone/an). Compania operează în prezent un proces de piroliză care folosește o parte din gazele rezultate în urma procesului pentru producerea energiei termice și electrice. Începând cu 2023, PreZero plănuiește să adopte metoda pirolizei catalitice – o tehnologie sustenabilă care va face posibilă reutilizarea gazelor rezultate și a factorilor contaminatori ai ambalajelor (resturi alimentare și plastic) pentru operarea unei instalații de topire a metalelor fără combustibili fosili. Reprezentantul PreZero a prezentat și spectroscopia de defalcare indusă cu laser (LIBS), tehnologie care utilizează un impuls laser de mare energie ca sursă de excitație și asigură sortarea deșeurilor din aluminiu pe categorii de aliaje prin obținerea amprentei chimice a fiecărui material de reciclat.

Aluminiul este responsabil pentru aproximativ 2% din totalul global de emisii de gaze cu efect de seră, iar cererea de aproximativ 95 milioane de tone de aluminiu din prezent va crește cu 80% până în 2050, potrivit estimărilor Constatia Flexibles. Aluminiul este unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate fără pierderea calității. Designurile inovative de ambalaje, reducerea cantității de aluminiu din ambalaje și creșterea ratelor de reciclare și reutilizare vor contribui la reducerea impactului industriei aluminiului asupra mediului.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide