Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852
În practică, producătorii au semnalat problema imposibilităţii de a recicla ambalajele pe care le produc, motiv pentru care au plătit amenzi de sute de milioane de euro, iar istoria se repetă aproape sub aceeaşi formă. Taxa pentru deșeurile din ambalaje nu are însă la bază niciun calcul economic, fiind stabilită arbitrar. În țările vecine această taxă este mult mai mică – fapt dezavantajos pentru producătorii români, deoarece costurile acesteia se vor răsfrânge în preţ. Costurile suplimentare sunt de natură să-i facă pe producătorii autohtoni necompetitivi în fața competitorilor din țările vecine, atâta vreme cât în Ungaria această taxă este egală cu echivalentul a 25 de bani pentru 1 kg de deșeu de ambalaj, în vreme ce în Bulgaria este pe sfert.
Ambalajul reprezintă – potrivit legii – orice obiect, indiferent de materialul din care este confecționat ori de natura acestuia, destinat reținerii, protejării, manipulării, distribuției și prezentării produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producător până la utilizator sau consumator. Obiectul nereturnabil destinat acelorași scopuri este de asemenea considerat ambalaj, putând fi din carton, sticlă, metal, lemn etc.
Operatorii economici sunt responsabili să asigure gestionarea ambalajelor devenite deșeuri pe teritoriul național în următoarele situații: dacă introduc pe piață produse ambalate, dacă supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii, dacă introduc pe piață ambalaje de desfacere sau dacă dau spre închiriere ambalaje sub orice formă, cu titlu profesional.
Responsabilitățile operatorilor economici în situațiile prevăzute mai sus constau în gestionarea deșeurilor generate de ambalajele primare, secundare și terțiare, iar aceaste responsabilități se pot realiza fie individual fie prin transferarea acestora.
Realizarea în mod individual a responsabilităților privind gestionarea deșeurilor de către operatorii economici presupune colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje provenite din activitatea proprie sau preluate de la generatori sau deținători de deșeuri, stații de sortare, colectori autorizați, administrate prin intermediul operatorilor economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului pentru colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje.
Există entităţi licenţiate, aşa-numitele OTR-uri (Organizație de Transfer de Responsabilitate licenţiată) care se ocupă de reciclarea efectivă pentru o parte dintre producători. Acestea, în schimbul unor taxe percepute producătorilor, îşi asumă responsabilitatea de a prelua obligaţiile acestora privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje. Dacă nu o fac, plătesc amenda de 2 lei pe kilogram. Bineînțeles, OTR-urile nu au reciclat cât şi-au asumat până în prezent, iar amenzile au căzut tot în sarcina producătorilor.
Deoarece reciclarea nu funcţioneză în cazul pieţei românești, totul se traduce în costuri uriaşe pentru producători ce au fost şi vor fi transferate către consumatori prin majorări de preţuri.
Nerespectarea prevederilor legale referitoare la gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje constituie contravenții și se sancționează cu amendă care poate să ajungă și la suma de 25 000 lei, dar și taxa de 2 lei/kg pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare.