Această situație este determinată de reglementările care vizează protecția mediului și de creșterea cererii în regiunile emergente, în special Asia-Pacific, unde 11 milioane de tone suplimentare de materiale vor fi necesare pentru satisfacerea cererii în raport cu volumele din 2019. Regiunii Asia-Pacific i s-a atribuit 58% din cota de piață în 2018 și se estimează că aceasta va crește cu încă 6 procente până în 2024.
America de Nord și Europa de Vest au avut în același an o cotă de piață de 15%, respectiv 11% și se preconizează că aceasta va scădea cu 3 procente în ambele cazuri. Celelalte regiuni ale lumii vor înregistra împreună o scădere de doar 1%, de la 16% în 2018 la 15% în 2024.
Datorită faptului că tot mai mulți beneficiari solicită ambalaje din surse sustenabile, companiile au început să recunoască faptul că o astfel de practică poate îmbunătăți performanțele financiare. Trendul creează noi oportunități pentru producătorii de carton ondulat, acest material fiind alternativa ecologică a plasticului și polistirenului termoformat.
Ambalajele din carton au început deja să înlocuiască cutiile și tăvițele din polistiren utilizate în sectorul alimentelor proaspete și al fast food-ului, fiind disponibile atât în format pliant cât și microondulat, albe sau maro. Și pe piața produselor de îngrijire personală sunt desfășurate cercetări ample pentru a se găsi o alternativă la recipientele din plastic, în special pentru cosmetice și articolele de toaletă.
Mai mult de jumătate din consumul de carton pentru ambalaje a fost atribuit în 2018 industriei alimentare și a băuturilor. O gamă variată de materiale cu proprietăți de barieră sunt utilizate la fabricarea ambalajelor din hârtie și carton, pentru a proteja produsele de la interior împotriva pătrunderii vaporilor de apă și a oxigenului, precum și pentru prevenirea scurgerii de grăsimi și a emanării de mirosuri. Sectorul materialelor cu proprietăți de barieră a valorat aproximativ 7 miliarde dolari în 2018 și va continua să crească anual cu aproximativ 7,6%.
Nișa ambalajelor premium și de lux se află de asemenea în plină dezvoltare, iar producătorii de carton s-au adaptat acestui trend prin fabricarea unor materiale de înaltă calitate, realizate în general din fibre virgine care îmbunătățesc performanțele și aspectul estetic al cartonului, oferindu-le designerilor posibilitatea de a profita din plin de tehnicile de imprimare și finisare disponibile.
Future Market Insights oferă informații esențiale despre piața ambalajelor imprimate digital într-un raport publicat, care include o analiză a industriei la nivel global realizată în perioada 2014-2018, precum și o estimare a oportunităților pentru intervalul 2019-2029. Conform acestui raport, sectorul ambalajelor tipărite prin tehnici digitale va înregistra o creștere anuală de aproximativ 6% în perioada prognozată.
În America de Nord se imprimă digital mai mult de ¼ din volumul total de ambalaje utilizate la nivel global și se estimează că această regiune își va menține poziția fruntașă. China este de asemenea unul dintre principalii furnizori de servicii de imprimare pentru industria de ambalaje, cu o cotă de piață de peste 10%.
Deși este o piață matură, Europa deschide în continuare noi oportunități pentru jucătorii din industrie, acestea fiind atribuite creșterii cererii pentru soluții atractive din punct de vedere estetic. Astfel se preconizează că și tipografiile specializate în imprimarea etichetelor vor înregistra o creștere a cifrei de afaceri până în 2029.