Turcoazul, nuanța vibrantă a oceanului și a cerului

In universul spectaculos al culorilor, turcoazul straluceste ca o bijuterie rara si fascinanta, capturand privirile si inimile celor care se indragostesc de frumusetea sa sublima. Cu o tenta vibranta ce se incadreaza intre albastru si verde, turcoazul incanta simturile si provoaca imaginatia, transformand mediul in jur intr-o oaza de rafinament si eleganta. In afara de piatra semipretioasa turcoaz (cunoscuta si sub denumirea de peruzea), aceasta este o culoare care nu apare prea des in natura; dar atunci cand se intampla, frumusetea ei este uluitoare. In acest articol, vom face o incursiune in simbolismul, istoria si aplicatiile acestei nuante unice, care a continuat sa inspire si sa fascineze de-a lungul timpului

Ce simbolizeaza turcoazul?
„Turquoise” este o culoare aflata la hotarul dintre albastru si verde, numita dupa piatra pretioasa. Cuvantul „turquoise” a fost derivat din cuvantul francez pentru „turc”, deoarece initial piatra era adusa in Europa din Turcia. A fost folosit pentru prima data in limba engleza ca nume al unei culori in anul 1573.

Turcoazul este o culoare linistitoare si racoroasa care este asociata cu rafinamentul, energia, intelepciunea, seninatatea, prietenia, dragostea si bucuria. Diferitele sale nuante produc o senzatie de blandete si feminitate, motiv pentru care este adesea considerata o „culoare a fetelor”. Anumite variatiuni ale acestei culori sunt folosite pentru a reprezenta apa si sunt denumite „acvamarin” si „aqua”.

Turcoazul este un simbol al norocului. Atat culoarea, cat si piatra turcoaz, sunt simbolul prieteniei si se crede ca aduc pacea in casa cuiva si in fiinta interioara a tuturor celor ce o locuiesc ea. De aceea, piatra este adesea folosita ca talisman purtator de noroc.

Turcoazul mai simbolizeaza protectia. Culoarea turcoaz reprezinta protectia impotriva energiei negative si a raului. Piatra a fost folosita de zeci de ani ca amuleta de protectie. Totodata, se crede ca te protejeaza impreuna cu bunurile tale de pierderi, atacuri, furturi sau accidente. Prin urmare, multi oameni tind sa o poarte cu ei atunci cand calatoresc.

Turcoazul are proprietati vindecatoare. Se spune ca culoarea turcoaz are proprietati vindecatoare care afecteaza corpul si mintea. Multi cred ca ajuta la neutralizarea aciditatii, amelioreaza problemele de stomac, reumatismul si infectiile virale, actionand in acelasi timp ca un antiinflamator care ajuta la imbunatatirea abilitatilor de comunicare si la calmarea mintii.

Turcoazul reprezinta apa. Datorita energiei sale calme, se spune ca turcoazul are o legatura clara si puternica cu puritatea elementelor naturale, cum ar fi apa sau aerul.

Turcoazul in diferite culturi
Culoarea turcoaz are numeroase semnificatii simbolice in diferite culturi, dar un lucru care se regaseste in toate culturile este credinta ca are puteri de protectie.

In Egipt culoarea turcoaz, la fel ca si piatra, era sacra si venerata. Se credea ca ofera o protectie puternica si era asociata cu Hathor, cunoscuta ca zeita dansului, a muzicii si a maternitatii. Turcoazul se gasea in mod obisnuit in obiectele funerare si in morminte, despre care se spunea ca ii protejeaza pe cei decedati in calatoria lor spre viata de apoi.

Persanii antici purtau pietre de turcoaz in jurul gatului sau la incheietura mainii pentru a se proteja de morti nenaturale. Daca pietrele isi schimbau culoarea, se credea ca se apropie osanda. Totusi, culoarea se schimba doar din cauza prafului, a aciditatii pielii sau a anumitor reactii chimice, dar acest lucru nu era inteles la acea vreme. Chiar si astazi, pentru persani, culoarea turcoaz reprezinta protectia impotriva mortii. De asemenea, este asociata cu arhitectura iraniana.

In Rusia si Asia Centrala, culoarea turcoaz este puternic asociata cu interiorul marilor moschei si cupole, la fel ca in Iran.

In cultura indiana, turcoazul reprezinta protectie si putere, crezandu-se totodata ca ii confera purtatorului o sensibilitate psihica. Este, de asemenea, simbolul sperantei, al bogatiei si al curajului. Indienii considera aceasta culoare ca fiind de bun augur, semnificand fericire, prosperitate si calm.

„Personalitatea” turcoaz
Daca culoarea ta preferata este turcoazul, este posibil sa ai o „personalitate turcoaz”, ceea ce inseamna ca exista unele trasaturi de caracter specifice celor care iubesc aceasta culoare. Iata o lista cu cele mai comune trasaturi de personalitate intalnite la persoanele care iubesc turcoazul si, desi nu este probabil sa prezinti toate trasaturile enumerate mai jos, cu siguranta vei gasi unele care te reprezinta in totalitate:

  • Persoanele care iubesc turcoazul sunt accesibile si foarte prietenoase. De asemenea, este extrem de usor de comunicat cu ele.
  • Personalitatile turcoaz sunt autosuficiente, cu o foarte buna stima de sine.
  • Sunt buni factori de decizie si ganditori clari.
  • Sunt lideri excelenti si au tendinta de a-i influenta pe ceilalti.
  • Pentru personalitatile turcoaz, vorbitul in public si capacitatea de a se concentra sunt, in general, usoare.
  • Au o putere de perceptie foarte puternica si sunt foarte buni la gasirea de solutii la probleme.
  • Pe partea negativa, pot fi un pic egocentrice si se concentreaza asupra propriilor nevoi, excluzand nevoile celorlalti.
  • Nevoia lor cea mai profunda este de a avea un echilibru emotional in viata si capacitatea de a-si exprima toate sperantele si visele. Sunt persoane carora le place sa-si croiasca propriul drum in lume si sa traiasca dupa propriile conditii.

Aspecte pozitive si negative ale culorii turcoaz
Turcoazul este o culoare care poate influenta foarte mult mintea umana, atat intr-un mod pozitiv, cat si negativ. In psihologie, se spune ca controleaza si vindeca emotiile, creand stabilitate si un echilibru emotional. De asemenea, are capacitatea de a calma si revigora oamenii, oferindu-le energie pozitiva. Pentru vorbitorii publici, se spune ca imprimarea unui discurs pe hartie de culoare turcoaz ofera control asupra exprimarii, contribuind in acelasi timp la consolidarea increderii in sine.

Asa cum am mentionat mai devreme, turcoazul are si el foarte multe beneficii pentru sanatate. Se crede ca mareste forta musculara si chiar amelioreaza guta.

Totusi, prea mult turcoaz in viata ta iti poate face mintea hiperactiva, creand un dezechilibru emotional. Te poate face sa te simti fie prea emotiv, fie deloc emotiv. Un ambient in care predomina turcoazul te poate face sa devii prea analitic, egocentric si extrem de pretentios.

Pe de alta parte, o cantitate prea mica din aceasta culoare in mediul tau poate provoca si efecte negative, influentandu-te sa iti retii sentimentele, ceea ce duce la confuzie si secretomanie cu privire la directia in care te indrepti in viata. De asemenea, te poate face sa devii rece, indiferent si chiar un pic paranoic uneori.

Turcoazul in bijuterii si moda
Culoarea turcoaz a luat cu asalt lumea modei si a devenit una dintre cele mai populare culori atat pentru moda, cat si pentru bijuterii. Culoarea arata foarte bine pe orice tip de tinuta, de la rochii de seara la rochii de petrecere cu tot felul de ornamente si tesaturi.

De asemenea, turcoazul este destul de usor de asortat cu alte culori. Se potriveste in special cu nuantele calde, pamantii, precum maroul, portocaliul si galbenul, dar tinde sa arate uimitor si alaturi de culori reci, precum violetul, rozul, verdele si albastrul.

Accesoriile turcoaz pot face chiar si cele mai simple tinute sa para colorate si atragatoare. In zilele noastre, multi designeri combina turcoazul cu diamante, perle si chiar aur.

Piatra pretioasa turcoaz cu matrice este o optiune populara pentru bijuteriile boeme si rustice, desi versiunile albastre de turcoaz sunt adesea folosite pentru a fabricarea bijuteriilor fine de inalta calitate.

Istoria culorii turcoaz
In Turcia, de secole intregi piatra de turcoaz era recunoscuta ca talisman de protectie si noroc si a fost folosita pentru prima data ca talisman de catre soldatii turci, cu sute de ani in urma.

In Egipt, culoarea turcoaz a devenit populara atunci cand egiptenii au descoperit pentru prima data piatra pretioasa turcoaz in urma cu peste 7.500 de ani. Ei ravneau la aceasta piatra scumpa, considerand-o sacra si crezand ca dispune de puteri metafizice. Culoarea turcoaz era folosita pentru bijuterii si de asemenea apare in structura celebrei masti mortuare a faraonului Tutankhamon.

Egiptenii produceau pigmenti turcoaz prin incalzirea nisipului, a calcarului si a cuprului, ceea ce a dus la obtinerea unui pigment turcoaz regal bogat si saturat, numit „albastru egiptean”. Pigmentul a fost foarte popular si a fost preluat in curand de persi, greci si romani, care au construit chiar fabrici mari pentru producerea sa.

Chinezii din antichitate isi faceau singuri pigmentii de turcoaz prin amestecarea elementelor grele, cum ar fi plumbul, mercurul si bariul, cu cuprul. Cu toate acestea, aceleasi elemente grele erau de obicei preparate in elixiruri care s-au dovedit a fi toxice, raportandu-se ca aproximativ 40% dintre imparatii chinezi au fost otraviti de elemente grele. Dupa aceea, productia de pigment a fost intrerupta.

Un alt pigment turcoaz a fost inventat de mesoamericani, care amestecau extractul de planta indigo, rasina din tamaia sacra mayasa si minerale extrase din argila. Au fost realizate diferite nuante ale culorii, de la turcoaz pana la albastru inchis, insa nu este foarte clar cum anume au preparat mezoamericanii diferite nuante. Pigmentii erau perfecti si, spre deosebire de pigmentii egipteni, nu aveau efecte nocive.

Turcoazul in zilele noastre
Astazi, atat culoarea turcoazului, cat si piatra sunt utilizate pe scara larga in intreaga lume in numeroase scopuri, cele mai comune fiind pentru imbracaminte si amulete de protectie. Exista pe piata multi pigmenti sintetici de turcoaz folositi pentru tesaturi, arta si decoratiuni. In unele parti ale lumii, turcoazul este inca foarte venerat si apreciat si este inca popular, asa cum a fost timp de secole.

Culoarea turcoaz este mai mult decat o simpla nuanta in paleta de culori; este o poveste de frumusete, mister si inspiratie. De la mari adanci si ceruri senine pana la bijuterii stralucitoare si interioare elegante, turcoazul ne incanta simturile si ne trezeste imaginatia intr-un dans al culorilor si al emotiilor. Ca o punte intre albastru si verde, turcoazul ne aminteste de conexiunea noastra cu natura si de bogatia lumii din jurul nostru. Prin intermediul acestei culori extraordinare, ne conectam cu esenta creatiei si ne deschidem sufletele spre minunile universului. In lumina turcoazului, descoperim o noua perspectiva asupra frumusetii si armoniei, iar fiecare privire devine o calatorie spre noi orizonturi de intelegere si admiratie.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide