Întreaga lume vede hiperinflația generată de Statele Unite, ceva frecvent observat în istorie la începutul prăbușirii oricărui imperiu sau sistem economic. SUA imprimă dolari de parcă nu ar exista și anul viitor. Distribuțiile guvernamentale au explodat în martie la valoarea de 8,1 trilioane de dolari, dublu față de 4,1 trilioane în februarie și practic cu 5 trilioane de dolari peste nivelul prepandemic înregistrat în 2020 de 3,2 trilioane. Astfel, prețurile mărfurilor față de anul precedent au crescut după cum urmează: cherestea +265%, porumb +84%, cupru +83%, soia +72%, argint +65%, zahăr +59%, bumbac +54%, platină +52%, paladiu +32%, grâu +19%, cafea +13%. Experții în lanțurile de aprovizionare spun că nu au văzut niciodată ceva asemănător cu ce se întâmplă acum. Furnizorii de automobile și alți foarte importanți jucători din economie au avut luni de blocaj când a început pandemia, care a condus la lipsa sau scăderea drastică a comenzilor lor anuale, ceea ce a produs o întârziere de cel puțin un an în demararea construirii noilor fabrici necesare pentru semiconductori de exemplu, producând blocajul de azi prin care se așteaptă cel puțin 3 luni pentru a obține o mașină nouă comandată. Deci există un long jam global (blocaj pe diverse segmente) total. Mărfuri diverse nu pot fi expediate din tot felul de cauze, iar inflația alimentează și ea creșterea prețurilor la o scară nemaiîntâlnită. Banii inflaționiști distribuiți de Biden, care a concertat cu multe alte guverne pentru a potoli masele, elimină motivația de a lucra. Situația a ajuns până în punctul în care francizele de genul McDonald’s plătesc candidaților câte 50$ doar pentru a se prezenta la interviul de angajare, iar lanțurile de magazine alimentare de tipul „convenience store” plătesc bonusuri de 500$ pentru semnătura candidatului acceptat pentru ocuparea imediată a locului de muncă vacant. Oricât ar scădea consumul de hârtie ca urmare a reducerii comenzilor mondiale în print, cauzate de virus, trebuie să poți susține în continuare unitățile de producție a hârtiei și creșterea continuă a nivelului salariului minim, motiv pentru care ai ca unică soluție creșterea substanțială a prețului hârtiei. Același fenomen se repetă la indigo în transportul maritim internațional și în multe alte sectoare.
Spirala susținerii consumului populației cu oricâte împrumuturi externe continuă pentru ca economiile lumii să crească, indiferent cât de limitate devin cu fiecare zi resursele și tot acest sistem economic se va prăbuși total într-o bună zi.
În acest context, creșterea anunțată a prețului hârtiei trebuie interpretată ca moderată, iar furnizorii de print bine ar face să pregătească un fond de rezervă neobișnuit de mare pentru a putea face față șocurilor viitoare ale marii resetări care, iată, deja a început.