Tiparul inkjet color cu cerneluri pe bază de apă se află pe un trend ascendent

Imprimarea cu cerneluri pe bază de apă continuă să devină tot mai populară, în ciuda dominației tehnologiei UV pe piața tiparului cu jet de cerneală. Realitățile pieței inkjet arată astfel: peste 90% din producția de etichete și ambalaje imprimate în policromie folosește cerneluri UV, în timp ce mai puțin de 10% folosește cernelurile pe bază de apă. Balanța se înclină atât de categoric datorită rezultatelor mult mai durabile oferite de tehnologia UV cu jet de cerneală

Lupta în tiparul digital este purtată în principal între electrofotografie și tehnologia inkjet. În prima categorie există o competiție între tonerul lichid marca HP Indigo și tonerul uscat, produs mai ales de către Konica Minolta și Xeikon. Pe de altă parte, tehnologia inkjet UV dă semne că ar putea face loc unei noi vedete pe scena industriei: tehnologia cu jet de cerneală pe bază de apă.

Motivul pentru care tehnologia UV inkjet conduce încă piața este reprezentat de siguranța pe care o oferă: cernelurile UV nu se usucă în momentul expunerii lor la aer, drept urmare capetele de imprimare pot funcționa bine chiar dacă sunt folosite intermitent. Un argument în plus ar fi cel al lămpilor de uscare cu UV sau LED care funcționează rapid și sunt compacte, stabilizând imaginile imprimate aproape instantaneu, ceea ce face ca tehnologia UV inkjet să fie potrivită atât pentru sectorul tiparului industrial, cât și pentru industria grafică. Adevărata provocare apare însă în industria producătoare de ambalaje – în special în cazul ambalajelor destinate industriei alimentare – acolo unde există pericolul unei potențiale migrații a unor substanțe numite “monomeri” dinspre ambalajul imprimat cu cerneală UV înspre bunul de consum aflat la interior. Însă acestui potențial pericol i s-a găsit rezolvare prin crearea unor cerneluri cu grad scăzut de migrație care se usucă mai bine decât celelalte cerneluri UV, cel puțin suficient pentru a îndeplini standardele materialelor destinate ambalajelor. Deși aceste cerneluri speciale au contribuit la evoluția tehnologiei UV inkjet, nu au reușit să liniștească complet îngrijorările apărute printre producătorii de produse alimentare. Cernelurile pe bază de apă sunt alternativa la cernelurile UV deoarece nu prezintă riscuri de toxicitate. Acest fapt a permis o creștere a vânzării lor în ultimii ani, creștere care a debutat cu producția de etichete în rolă și abia acum ajunge să evolueze către imprimarea directă pe ambalajele din carton și pungile sigilate de tip pouch. Dar până și cernelurile pe bază de apă au un defect: în cazul imprimantelor de mare viteză, uscarea printurilor se transformă într-o provocare, necesitând o tehnologie care consumă destul de multă energie electrică.

 

În ceea ce privește industria producătoare de etichete – cea mai mare piață pentru aplicațiile de print digital – sistemele UV inkjet au fost principala soluție timp de aproximativ 15 ani, în timp ce etichetele imprimate cu cerneluri pe bază de apă au fost produse în volume mult mai scăzute. Cele mai reprezentative exemple sunt Epson, cu seria de echipamente SurePress 4000, dar și Memjet cu Colordyne și Trojan. Însă aceste excepții privesc în special tirajele mici, cu toate că Memjet a făcut mari progrese în tehnologia cernelurilor pe bază de apă prin punerea pe piață a utilajelor DuraLink (2018) și DuraFlex (2019), care au fost proiectate pentru tiraje mari, fiind rapide și dotate cu capete de imprimare durabile.

Epson SurePress L-4533 AW
Epson SurePress L-4533 AW

 

Uteco Converting din Italia și-a dezvoltat noul Sapphire EVO (CMYK, rolă de 622 mm, viteză de 250 mp/m) integrând tehnologia Kodak de imprimare exclusiv cu cerneală pe bază de apă. Merită menționat și Mouvent, ramura digitală a companiei Bobst, care și-a lansat echipamentul în 7 culori LB702-WB (rolă de 360 mm, viteză de 100 mp/m), acesta având la bază tehnologia Fujifilm Dimatix Samba care funcționează cu cerneluri pe bază de apă.

Uteco Sapphire Evo
Uteco Sapphire Evo

 

Tiparul inkjet cu cerneluri pe bază de apă devine tot mai popular și în aplicațiile care necesită imprimarea directă pe ambalaje. Heidelberg a făcut progrese în sectorul cutiilor din carton pliabil prin lansarea echipamentelor PrimeFire, la fel și Landa cu seria S10, care au fost deja instalate la câțiva clienți. Aceste imprimate inkjet folosesc cerneluri pe bază de apă pentru formatul B1. În ceea ce privește sectorul ambalajelor flexibile, spațiu unde domină HP Indigo EP, există acum și alte alternative interesante. Dintre acestea menționăm Trojan T-4 (Danemarca) și Rigoli MVZ 1000 (Italia), ambele bazate pe tehnologia Memjet. Și în zona ambalajelor din carton ondulat există opțiuni pentru imprimarea inkjet cu cerneluri pe bază de apă într-o singură trecere, dintre care amintim New Solution NS Multi-LG și Xanté Excelagraphix 4800, ambele bazate pe tehnologia Memjet, cu alimentare manuală și destinate producției în volume mici.

Populația la nivel global se află în continuă creștere, tocmai de aceea industria producătoare de ambalaje crește și ea, transformându-se într-un segment foarte atractiv. Imprimarea digitală evoluează rapid datorită capacității de a îndeplini nevoia de personalizare în masă și datorită eficienței sale operaționale. Pentru moment, tehnologia UV inkjet este cel mai adesea utilizată, însă cernelurile pe bază de apă își vor aduce cu siguranță contribuția tot mai mult în anii următori.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide