Deși echipamentelor offset convenționale le-au fost aduse numeroase îmbunătățiri de-a lungul anilor, acestea necesită în continuare apă, soluție de umezire și în anumite cazuri utilizarea a 1000 până la 1200 litri de alcool izopropilic în fiecare lună. De exemplu, o mașină convențională pentru format B1 care funcționează în două schimburi consumă aproximativ 200 litri de apă în fiecare zi.
O parte din apa contaminată ce rezultă în urma procesului de imprimare contaminează mediul înconjurător. Se consumă apă și în cazul soluției de umezire, care trebuie tratată ca substanță chimică periculoasă și depozitată conform reglementărilor în vigoare atunci când este schimbată. Deoarece stabilirea echilibrului ideal apă/cerneală poate fi atât o artă cât și o știință, tipografiile offset convenționale produc un volum mare de deșeuri sub formă de prisoase, contribuind la un impact negativ suplimentar asupra mediului. Aceste aspecte sunt extrem de importante, apa fiind esențială pentru susținerea vieții, cu atât mai mult cu cât în multe zone ale planetei – în special în regiunile mediteraneene – apa devine o resursă insuficientă.
Alcoolul izopropilic continuă să fie utilizat în tipografiile offset convenționale unde sunt imprimate substraturi neabsorbante. Dincolo de impactul pe care îl are asupra unității de producție, alcoolul izopropilic contribuie la rândul său la degradarea mediului, începând cu energia și resursele necesare fabricării acestuia și continuând cu emisiile de CO2 asociate cu transportul a mii de litri din această substanță către tipografiile care o utilizează.
Tiparul offset fără soluție de umezire este un sistem alternativ de imprimare în care se utilizează plăci cu o structură celulară multistrat. Acest tip de placă prezintă o zonă acoperită cu un strat din cauciuc siliconic neimprimabil și o zonă cu un strat de polimer special, descoperit în timpul developării și care atrage cerneala. Structura specială a plăcilor le permite utilizatorilor de echipamente offset să tipărească fără a folosi soluție de umezire. Astfel sunt eliminate multe dintre problemele tipografiilor offset convenționale, printre care se numără emisiile de vapori organici, agenții de curățare a echipamentelor și utilizarea apei în procesul de imprimare. Și deoarece nu mai este necesar să se stabilească echilibrul ideal apă/cerneală, volumul prisoaselor este redus substanțial – ceea ce înseamnă că și timpul total de producție se scurtează.
Imprimarea offset waterless produce printuri de înaltă calitate, în special atunci când se tipărește pe substraturi neabsorbante precum materialele plastice și metalul. Această metodă de imprimare este ideală pentru realizarea aplicațiilor de securitate cum a fi pașapoartele, cărțile de identitate, biletele pentru diverse evenimente, bancnotele etc, care pot fi dificil de tipărit la o calitate adecvată cu ajutorul tiparului offset convențional.
Și având în vedere că volumul de ziare tipărite a scăzut, imprimarea acestora a devenit mai mult un serviciu oferit beneficiarilor decât un centru de profit. Tiparul offset waterless le permite furnizorilor de servicii de printare a ziarelor să mărească gradul de utilizare a echipamentelor și să obțină mai mult profit prin producția de aplicații comerciale de înaltă calitate.
Pe măsură ce devenim cu toții tot mai conștienți de amenințările pe care mediul înconjurător le înfruntă, tipografiile comerciale pot contribui la reducerea amprentei asupra mediului, iar implementarea tiparului offset fără soluție de umezire este o modalitate excelentă de a face acest lucru.
Sursa: Toray Industries – corporație multinațională cu sediul în Japonia, specializată în tehnologii de chimie organică, biochimie și chimia polimerilor