Masa de imprimare sau caruselul serigrafic?

Furnizorii serviciilor de serigrafie aflați la început de drum au la dispoziție două sisteme manuale pe care le pot utiliza pentru a personaliza materialele textile: masa serigrafică de imprimare și caruselul serigrafic. Deși acesta din urmă este varianta preferată de majoritatea printerilor, masa serigrafică are la rândul său anumite avantaje demne de luat în considerare.

Pentru a înțelege mai bine diferențele dintre cele două sisteme și modul în care pot fi adaptate la diverse nevoi de imprimare, trebuie mai întâi să se țină cont de anumite aspecte cheie precum spațiul de lucru avut la dispoziție, limita de culori ce pot fi imprimate, bugetul, cernelurile folosite la imprimare, sistemul de pre-uscare și productivitatea. În ceea ce privește spațiul de lucru, o masă serigrafică poate să încapă mai ușor într-un spațiu mai mic datorită formei sale dreptunghiulare, însă acest lucru depinde și de numărul posturilor de lucru necesare. Cele mai mici mese, cu două sau trei posturi de lucru, încap fără probleme în aproximativ 2 metri pătrați. Caruselul serigrafic, pe de altă parte, permite folosirea unui număr mai mare de posturi de lucru, însă faptul că are o formă circulară înseamnă că ocupă și un spațiu mai mare. De exemplu, un carusel serigrafic cu șase platane va avea nevoie de un spațiu de cel puțin 3X3 metri pentru a putea funcționa. Drept urmare, dacă nu dispuneți de un spațiu suficient de mare în care să puteți plasa un carusel, cea mai bună varianta este cu siguranță masa serigrafică, în cazul căreia puteți alege numărul posturilor de lucru în funcție de spațiul disponibil.

În privința limitei de culori ce pot fi imprimate, în serigrafie se pregătește câte o sită pentru fiecare culoare, iar acest lucru este un factor cheie de care trebuie să se țină cont la alegerea sistemului de imprimare serigrafică. Astfel li se recomandă celor care decid să achiziționeze un carusel să aleagă unul cu cel puțin 6 culori. Spre deosebire de carusel, masa serigrafică nu are limită de culori – acestea vor fi limitate doar de numărul de site pe care le avem la dispoziție. Masa liniară serigrafică primește deci o bilă albă deoarece oferă posibilitatea imprimării atât a modelelor simple cu una sau două culori, cât și a modelelor complexe care ar putea include 10, 12 sau mai multe culori.

Și bugetul poate reprezenta un argument decisiv. Dacă sunteți în căutarea unei soluții care trebuie să se încadreze într-un buget redus, masa serigrafică este cea mai puțin costisitoare opțiune – puteți lua în considerare și ideea de a vă construi singuri una, ceea ce ar presupune investiții minime.

Furnizorii serviciilor de serigrafie trebuie să țină cont și de tipul de cerneluri folosite la imprimare. Una dintre cele mai des întâlnite probleme la imprimarea cu cerneluri pe bază de apă este că atunci când se lucrează în medii cu temperaturi ridicate sau cu umiditate scăzută, acestea tind să se usuce mai repede, ceea ce ar putea complica procesul de imprimare. Să presupunem că imprimăm un model în 4 culori cu ajutorul unui carusel manual – așa cum știm, se imprimă succesiv fiecare culoare iar în timp ce depunem câte o culoare pe fiecare platan al caruselului, restul sitelor rămân nefolosite. În aceste cazuri cerneala riscă să se usuce pe substrat din cauza condițiilor de mediu dificile. Din acest motiv, imprimarea unui design în 4 culori cu cerneluri pe bază de apă utilizând un carusel manual va prezenta mai multe provocări și va necesita mai multă îndemânare și pricepere. Această operațiune va fi mult mai ușoară – cel puțin în teorie – cu ajutorul unei mese serigrafice, deoarece în acest caz mișcarea cernelii în cadru este continuă până la finalul procesului de imprimare a tuturor ecranelor. Drept urmare, chiar și în condiții termice dificile, imprimarea cernelurilor pe bază de apă va fi mult mai simplă dacă folosim o masă serigrafică. Totodată, după folosirea unei culori, masa permite spălarea și refolosirea rapidă a sitelor. Altfel spus, dacă atelierul de serigrafie este amplasat într-o regiune cu un climat foarte cald sau cu umiditate scăzută, alegerea acestei tehnici v-ar scăpa de complicații inutile.

În ceea ce privește sistemul de pre-uscare, atunci când lucrați cu un carusel serigrafic este important să plasați unitatea de pre-uscare într-o poziție fixă care să vă permită să imprimați un articol vestimentar în timp ce aplicați simultan căldură altuia, eficientizând astfel fluxul de lucru. În cazul unei mese liniare, procesul de pre-uscare poate fi realizat cu un pistol industrial cu aer cald, însă dacă masa serigrafică are mai mult de 8 posturi de lucru, procesul poate fi foarte obositor și neproductiv. Atunci când sunt imprimate cerneluri pe bază de apă cu ajutorul meselor serigrafice lungi, în unele cazuri etapa de pre-uscare ar putea lipsi deoarece timpul care se scurge între depunerea culorilor poate fi suficient pentru ca vopselele să se usuce la temperatura camerei. În cazul utilizării cernelurilor pe bază de plastisol, care necesită polimerizare la o anumită temperatură, va trebui să utilizați și unitatea de pre-uscare la aplicarea fiecărei culori în parte. În cele din urmă, pentru ca vopseaua serigrafică să se fixeze, produsele imprimate vor fi introduse într-un cuptor special pentru a fi gata de livrare către beneficiar.

În termeni de productivitate, varianta cea mai rapidă și mai productivă este fără doar și poate caruselul serigrafic, ideal pentru volumele mari de lucru. Pe de altă parte, o masă serigrafică ar putea fi la fel de eficientă ca un carusel dacă are mai mulți operatori. Deși caruselul manual poate fi manevrat cu ușurință de o singură persoană, permite și operatori multipli – caz în care oferă viteze și mai mari de imprimare. Drept urmare ambele sisteme prezintă o serie de avantaje, iar alegerea unuia dintre ele va depinde exclusiv de nevoile furnizorilor de servicii serigrafice, aceștia putând chiar opta pentru folosirea ambelor în cazul unei afaceri extinse.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide