Roboții care se bazează pe inteligența roiului

Inteligența artificială este fără îndoială cel mai interesant domeniu al roboticii. Însă pe cât este de interesant pe atât e și de controversat. În timp ce toată lumea este de acord că un robot poate lucra fără probleme într-o unitate de producție, încă nu există un consens în ceea ce privește abilitatea unui robot de a lua decizii proprii sau chiar a comunica liber cu alți roboți. Sau nu exista până la Agilox. Această companie austriacă proiectează și fabrică roboți mobili pentru procedurile de logistică. Acești roboți se bazează pe așa-numita inteligență a roiului pentru a se deplasa în cadrul unui depozit sau unei unități de producție și a livra paleți sau cutii acolo unde este necesar

Robotul mobil autonom reprezintă o tehnologie superioară vehiculului cu ghidare automată, care este utilizat în unitățile de producție pentru a ușura munca operatorilor prin preluarea sarcinilor care în mod obișnuit erau efectuate cu ajutorul unui motostivuitor. Vehiculele mai complexe au la bază un software de gestionare a flotei, care se asigură de faptul că nu există multe vehicule pe același culoar, decide care dintre acestea are prioritate la intersecții sau care vehicul va fi utilizat pentru a finaliza o anumită sarcină și cum se va deplasa prin unitatea de producție. Acest software de gestionare a flotei este o formă de inteligență centralizată. Toate vehiculele cu ghidare automată transmit informațiile către această unitate centrală de control, care ia astfel deciziile.

 

 

În cazul roboților Agilox nu există o unitate centrală de control care să stabilească traseul. Fiecare robot calculează în mod independent care este cel mai potrivit traseu și transmite această informație în timp real celorlalți roboți din flotă. În acest mod fiecare robot mobil are acces în orice moment la cele mai recente și exacte informații despre ceea ce se întâmplă în jurul său. Deoarece fiecare robot transmite constant informații actualizate, întreaga flotă de roboți mobili care comunică în acestă rețea cunoaște și potențialele obstacole de pe traseu. Această situație este asemănătoare celei care apare atunci când traficul rutier este aglomerat. Astfel șoferul care se află în interiorul blocajului va deține întotdeauna cele mai exacte informații despre ceea ce se întâmplă pe străzile adiacente.

În sistemul dezvoltat de Agilox, roboții primesc cereri de preluare a paleților și decid singuri care dintre ei se va deplasa la punctul de colectare în funcție de proximitate. Printre avantajele pe care le oferă utilizarea roboților Agilox se numără și capacitatea de a efectua viraje strânse în medii de lucru aglomerate, o baterie cu tehnologie superioară de încărcare și un vehicul ușor care poate totuși să ridice încărcături grele. Acest sistem permite și funcții mult mai avansate. Compania austriacă va proiecta și roboți mobili cu dimensiuni mai mari, astfel dacă în aceeași unitate de producție vor fi utilizate ambele modele de roboți atunci ar putea fi adăugate și caracteristici care să determine ce tip de robot este cel mai potrivit pentru a duce la îndeplinire sarcina primită. De aici reiese flexibilitatea uimitoare a acestei soluții și totodată motivul pentru care întregul sistem a avut ca sursă de inspirație inteligența roiului.

Cei mai mulți dintre clienții producătorului austriac de roboți mobili sunt companii foarte mari din diverse domenii de activitate, însă se întrevăd oportunități enorme și pentru companiile mijlocii în special datorită faptului că acestea nu au nevoie de o flotă mare de vehicule care necesită un timp îndelungat pentru implementare. În cazul vehiculelor ghidate în mod automat, implementarea durează de la 6 până la 12 săptămâni. Agilox poate implementa în doar 8 ore până la 3 roboți mobili într-o unitate de producție de tip mijlociu și în doar o oră stația de încărcare a bateriilor. Procesul de instruire al operatorului durează maximum 2 ore, după care este necesară o simplă atingere a unui buton pe tabletă sau smartphone pentru a solicita ajutorul robotului. Acesta va scana mediul înconjurător pe o rază de 30 de metri, apoi se va deplasa și va efectua o nouă scanare după alți 30 de metri parcurși. După scanarea întregii zone, acesta va face schimb de informații cu ceilalți roboți mobili din flotă.

Interacțiunea roboților Agilox într-o unitate de producție
Interacțiunea roboților Agilox într-o unitate de producție

 

Piața roboților mobili autonomi numără câteva companii tinere și extrem de inovatoare care sunt conduse de dorința de a se dezvolta rapid, iar Agilox este una dintre aceste companii.

Încă din 1994, Hunkeler AG – o afacere de familie cu sediul central în Wikon-Elveția și cu o tradiție de 97 de ani în dezvoltarea de soluții post print – organizează la fiecare doi ani în luna februarie la Lucerna expoziția internațională Hunkeler Innovationdays. Producătorii de top din industria poligrafică se reunesc la fiecare ediție pentru a prezenta cele mai recente inovații în materie de echipamente digitale de imprimare și finisare, substraturi de imprimare, programe software și consumabile, stabilind ritmul pentru viitoarea etapă a evoluției industriei grafice. Ajuns în acest an la cea de-a 13-a ediție, evenimentul dedicat inovațiilor în producția de cărți, broșuri, soluții de mailing, tipărirea ziarelor, imprimarea de securitate și printul comercial a avut ca temă principală automatizarea fluxului de lucru și s-a concentrat pe sporirea eficienței și reducerea costurilor prin minimizarea intervenției manuale din cadrul liniilor de producție. Ca să sublinieze și mai bine tematica „Success With Automation” din 2019, organizatorul a colaborat cu Agilox pentru a aduce la Messe Luzern un astfel de robot mobil autonom, care să preia printurile de la standurile producătorilor de echipamente de imprimare și să le livreze la standurile furnizorilor de echipamente de finisare, încadrându-se perfect în fluxul de lucru end-to-end pe care l-au promovat expozanții. În afară de menținerea unei distanțe adecvate față de operatorii echipamentelor și implicit de vizitatori, Agilox a urmat o serie de instrucțiuni programate pentru a efectua preluări și livrări între standurile expozanților.

Pe măsură ce industria tipografică urmărește să obțină tot mai multă eficiență, roboții mobili autonomi precum Agilox pot deveni parte a fluxului de lucru pentru a elibera muncitorii de sarcinile repetitive și consumatoare de timp. Acești roboți care mută hârtia au devenit o prezență des întâlnită în marile tipografii din Europa, iar muncitorii s-au obișnuit deja cu ei și modul lor de deplasare. Într-un spațiu expozițional există mult mai mulți oameni care se mișcă aleatoriu, însă robotul Agilox a reușit să se strecoare fără incidente printre vizitatorii de la Hunkeler Innovationdays 2019 și să îndeplinească sarcinile pentru care a fost programat.

Costurile de achiziție pentru roboții mobili autonomi au scăzut, chiar dacă tehnologia și sistemele de inteligență artificială care stau la baza lor continuă să evolueze. Prin urmare Agilox reprezintă un exemplu interesant de eficientizare pe măsură ce industria printului continuă să se îndrepte pe drumul către succes prin automatizare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide