ACTEGA demonstrează importanța sustenabilității în industria de packaging

În ultimele luni, materialele plastice s-au aflat în centrul dezbaterilor publice și ținând cont de faptul că producția de ambalaje utilizează 40% din cantitatea totală de plastic folosită la nivel global, presiunile cu privire la problemele de mediu nu au fost niciodată atât de mari asupra proprietarilor de branduri, producătorilor de ambalaje și convertorilor.

Presiunea de a reduce utilizarea plasticului în ambalaje dar și de a pune pe piață soluții ecologice inovatoare a atins un nivel record, drept urmare sustenabilitatea nu mai poate fi o simplă căsuță bifată sau o notă de subsol în declarațiile publice asumate de către diverse corporații. Un viitor cu adevărat sustenabil poate fi posibil prin inițiative de tipul programului de mediu „Global Commitment” inițiat de către Fundația Ellen MacArthur și adoptat de peste 500 de organizații reunite în sprijinul unei viziuni comune asupra economiei circulare pe sectorul materialelor din plastic. Aceste companii produc 20% din totalitatea plasticului utilizat la nivel global iar programul funcționează pe baza asumării unor ținte ecologice comune și ambițioase. Astfel putem deja observa cum sectoarele de print și packaging se ridică la înălțimea așteptărilor și cerințelor consumatorilor, sprijinind obiectivele de mediu.

Cel mai evident pas în procesul de reducere a deșeurilor este creșterea gradului de reciclabilitate a produselor finale – aici proprietarii de branduri pot face destul de ușor schimbări aparent mici, care au însă un impact semnificativ asupra mediului. Multe produse aparent reciclabile sfârșesc în gropile de gunoi deoarece reciclarea lor presupune procese mult prea costisitoare și specializate. Companii precum ACTEGA – producător și distribuitor de lacuri speciale, cerneluri și adezivi destinați industriilor de print și packaging – le pune la dispoziție producătorilor lacuri pe bază de apă cu proprietăți de barieră precum ACTEGA ACTGreen® Barrier Coatings, care pot fi reciclate cu ușurință folosind practici standard. Soluțiile de acest tip prezintă caracteristici impresionante precum sigilarea termică sau rezistența la căldură și au finisaje diferite pentru a le oferi producătorilor de ambalaje și brandurilor alternative eficiente și inovatoare pentru orice tip de produs, de la ambalaje pentru fast-food la detergenți. Acestor lacuri li se adaugă ACTGreen® Sustainable Compounds – compuși sustenabili de etanșare fără PVC și fără aditivi plastifianți, realizați din amestecuri de elastomeri termoplastici atent selecționați pentru eliminarea completă a migrării substanțelor nocive dinspre ambalaj către alimente.

Beneficiile pentru brandurile cu adevărat sustenabile sunt mari deoarece tot mai mulți consumatori sunt sensibili la problemele de mediu. Studiul „From the Stockholder to the Stakeholder” derulat de către Universitatea din Oxford și Arabesque Partners arată că afacerile care își gestionează cel mai bine impactul social și de mediu sunt și cele mai profitabile pe termen mediu și lung. Ca parte a angajamentului lor de a integra soluții cu adevărat ecologice, multe companii – în special marii producători de băuturi – încearcă să reducă și cantitatea materialelor utilizate la producția de ambalaje, acolo unde este posibil, pentru protejarea mediului. O astfel de soluție sustenabilă este și reducerea cantității de metal din capacele de tip coroană. Produsele oferite de ACTEGA fac posibilă reducerea grosimii capacelor cu până la 0,4 grame fără ca acest lucru să afecteze performanțele ambalajului sau calitatea băuturii. Deși 0,4 grame nu pare mult, dacă luăm în considerare faptul că sunt folosite anual în întreaga lume peste 300 de miliarde de capace de tip coroană, acest lucru însumează o economie de metal de aproximativ 120 000 de tone pe an. Mai puțin metal înseamnă și un consum de energie și costuri de transport mai mici.

Lacurile speciale ACTEGA FoodSafe au primit recent certificarea Gold de la Institutul Cradle to Cradle, iar lacurile ARTISTICA RB1006 pe bază de apă pentru ambalaje metalice au obținut certificarea Platinum din partea aceleiași organizații recunoscute la nivel mondial pentru atestarea produselor sigure și sustenabile, realizate pentru economia circulară. În plus, compania-mamă a ACTEGA – ALTANA – folosește energie complet regenerabilă și s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2025.

Plasticul va rămâne într-o oarecare măsură o materie primă utilizată de industria producătoare de ambalaje în viitorul apropiat deoarece este versatil, durabil și ușor. Perspectivele rămân însă optimiste pentru acest sector având în vedere că diverse companii cu preocupări ecologice depun în permanență eforturi pentru a oferi alternative prietenoase cu mediul, pentru a stimula reciclarea și pentru a susține practicile etice și sigure. Prin acțiunile de pionierat ale acestor companii care plasează sustenabilitatea în centrul misiunii lor, industria de packaging se apropie tot mai mult de un viitor cu adevărat sustenabil.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide