Cand devine ideala automatizarea in sectorul de packaging?

La fel ca multe alte sectoare, industria de packaging a fost nevoita sa se confrunte cu un mare numar de modificari in circumstantele exterioare – unele placut surprinzatoare, altele mai putin. Printre aceste fenomene se numara si temutul spectru al „crizei de operatori calificati”. In pofida cererii pentru serviciile lor, companiile intampina probleme in gasirea personalului necesar.

Cand lucrurile se complica si mai mult, aceasta realitate se traduce prin pierderi evidente. Iar unul dintre motive este ca asa-numita generatie „Baby Boomer” (cei nascuti dupa al Doilea Razboi Mondial) a ajuns acum la varsta pensionarii, in vreme ce numarul nasterilor din generatiile ulterioare a fost pur si simplu mai mic. Schimbarile la capitolul cereri precum si noile exigente impuse ambalajelor in timpul pandemiei de Covid-19 au pus o presiune suplimentara asupra jucatorilor din industrie.

Abia in luna ianuarie asociatia germana a industriilor pentru hartie si ambalaje din plastic, Industrieverband Papier- und Folienverpackung (IPV) a tras un semnal de alarma cu privire la aceasta problema. Karsten Hunger, directorul IPV afirma recent: „Nu mai sunt cinci minute pana la ora douasprezece, ci este deja ora douasprezece si trei minute, cum s-ar spune. Nu doar ca suntem amenintati de spectrul crizei de operatori calificati, ci productia noastra este deja afectata si la fel este si garantia ca industria isi va respecta angajamentele de livrare. Criza de operatori calificati a devenit de mult o problema in mai multe industrii.”

Cum poate fi rezolvata aceasta problema? Un cuvant magic, si anume „automatizare” promite o cale de iesire din criza. Pe hartie, acest lucru pare destul de usor: in viitor, ceea ce se face acum prin munca manuala va fi realizat de echipamente si roboti cu un grad inalt de specializare, fara sa mai fie asadar nevoie de personal, de zile libere si de productie non-stop.

Insa pe langa acesti factori prioritari, automatizarea promite si alte avantaje. Unul dintre ele ar putea fi viteza. Atunci cand avem in vedere etapele individuale de lucru, de regula un echipament specializat va depasi ca viteza personalul uman. Utilizarea echipamentelor inseamna asadar cresterea semnificativa a cifrei de afaceri. Iar in special cand discutam despre ambalarea produselor alimentare, farmaceutice si cosmetice, automatizarea poate aduce in plus o scadere a riscului de contaminare a produsului prin mai putine puncte de contact manual.

In realitate, procesul de automatizare este desigur mult mai complex. Inainte ca un robot pregatit de actiune sa fie instalat in spatiul de productie, trebuie analizata cu precizie etapa de lucru care trebuie efectuata, trebuie pusa la punct ordinea miscarilor si trebuie obtinut un consens in privinta compatibilitatii cu materialele de packaging.

Asadar, procesul incepe cu o analiza a costurilor in raport cu beneficiile. Specialistul in robotica Omron ne arata cum ar putea arata in practica acest lucru. Compania ofera un calculator de rentabilitate a investitiei care le arata firmelor interesate daca investitia intr-un robot mobil sau colaborativ este profitabila. Astfel, in special companiile mici si mijlocii pot evalua cu mult inainte daca trecerea la automatizare ar fi profitabila, iar daca da, cand anume.

Urmeaza sa fie determinat procesul de lucru ar trebui automatizat, daca exista vreunul. Si asta pentru ca nu toate etapele necesare din procesul de productie pot fi pur si simplu preluate de roboti. De exemplu, unul dintre domeniile care robotii ar fi deosebit de utili este incarcarea si descarcarea, precum si despachetarea paletilor. Etapele individuale sunt de regula foarte simple si, de asemenea, permanent necesare.

De exemplu, la interpack, compania de inginerie mecanica Syntegon va demonstra modul in care echipamentele pot fi utilizate in packaging. In spatiul sau expozitional, compania isi va prezenta sistemul de impachetat cu incarcare laterala pentru cutii cu maner si punga interioara (BEC) de la subsidiara sa, Kliklok, ca parte a unei linii integrate pentru ambalarea prajiturilor stratificate. O platforma robotica de preluare si plasare apuca cinci prajituri, fiecare invelita intr-o punga tubulara, si le introduce in cutia cu maner si punga interioara, impachetandu-le astfel complet automat in cutiile de carton. Echipamentul atinge o viteza de ambalare de pana la 135 de cutii pe minut, asadar nicio fiinta umana nu ii poate face concurenta.

Sistemul de împachetare Klicklock BEC de la compania germană Syntegon

Un alt domeniu in care procesul de ambalare poate fi usor automatizat este inspectarea produsului. Industria de ambalaje alimentare monitorizeaza permanent bunurile, pentru ca acelea care prezinta defectiuni sa nu ajunga in retail, unde ar putea cauza retrageri de pe piata costisitoare sau, in cel mai rau caz, probleme de sanatate pentru consumatori. Detectoarele de metale din seria M30 R sunt comercializate catre producatorii de alimente care cauta o solutie initiala pentru detectarea corpurilor metalice straine.

In sectorul ambalajelor alimentare, corpurile straine din produsul finit sau din interiorul ambalajului sunt total inacceptabile. La acest capitol, sistemele automate cu raze X pot contribui la detectarea pachetelor afectate si la eliminarea lor din linie. La interpack, acest proces poate fi observat la standul Mettler-Toledo. Compania de inginerie mecanica prezinta cea mai noua generatie de detectoare de metale din seria M30 R. Acestea detecteaza corpurile metalice straine din alimente deshidratate, de exemplu in pastele fainoase ori produsele de cofetarie, dar si in produsele de format mare cum ar fi cutiile pentru carne sau sacii pentru faina.

Detector demetale din seria M30R de la compania elveţiană Metter-Toledo

In pofida tuturor avantajelor lor, solutiile complet automatizate reprezinta intotdeauna o investitie financiara care nu trebuie abordata superficial si pe care poate nu toata lumea isi permite sau doreste sa o faca. Un compromis intre automatizare si posibilitatile financiare limitate sunt asa-numitii coboti. Acestia sunt roboti colaborativi (de unde si denumirea lor) care, la fel ca robotii autonomi, sunt specializati pentru o singura etapa de lucru, dar sunt intotdeauna exploatati de un membru uman din cadrul personalului de serviciu. De multe ori acestia au dimensiuni reduse si pot fi instalati fara bariere fizice de protectie, ceea ce ii face ideali pentru situatiile dificile din perspectiva spatiului.

Cat de compact poate fi un proces de umplere a recipientelor cu ajutorul un cobot va fi demonstrat la interpack de compania de inginerie mecanica Schubert, pe o linie pentru producatorul de cosmetice Börlind. Intr-un spatiu de 2 x 4 metri, noul cobot tog.519 contribuie la umplerea cu lichide cosmetice a sticlelor sau borcanelor de sticla, care sunt apoi inchise, cantarite, sigilate si inspectate.


Cobotul tog.519 de la compania germană de inginerie mecanică Schubert

Pe scurt, automatizarea etapelor de lucru prezinta o multime de avantaje promitatoare, dar este si o investitie semnificativa, in special pentru companiile mici si mijlocii. Insa probabil odata cu cresterea valorii operatorilor calificati, tot mai multe companii vor decide sa recurga la solutii automatizate, in special pentru etapele de lucru care sunt frecvent solicitate si usor de automatizat.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide