Producătorul român de ambalaje Promateris și-a dublat profitul cu 112% în 2021

Grupul industrial Promateris – producător român de ambalaje realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile – a anunțat la începutul lui 2022 că a înregistrat anul trecut o creștere de 110 procente a cererii pentru ambalajele produse în fabrica sa din Buftea. În 2022 compania va produce materie primă pe bază de amidon de porumb și își propune să finalizeze până în 2023 o fabrică pentru producția ambalajelor din hârtie.

Datorită cererii mari Promateris a avut rezultate excepționale în 2021, crescându-și cifra de afaceri cu 66% în primele 9 luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020. Grupul Promateris – care include și compania de distribuție Biodeck – a anunțat o cifră de afaceri consolidată de 136 milioane de lei și un indice EBITDA (profit înainte de scăderea amortizării, dobânzilor și cheltuielilor cu impozitul pe profit) de 22 milioane de lei – o creștere de 112% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. Grupul a înregistrat o creștere pe segmentul ambalajelor biodegradabile și compostabile de 36% în 2021, comparativ cu 2020. Compania plănuiește ca în 2022 să mărească producția pe acest segment cu 40 de procente, dorind să își consolideze astfel poziția de lider regional în Europa Centrală și de Est. Promateris se remarcă și la capitolul reducerii amprentei de carbon – compania a reciclat în 2021 peste 1000 de tone de deșeuri industriale din producție cu ajutorul propriei linii de reciclare.

Aceste reușite nu au fost obținute fără investiții. Tudor Georgescu, CEO al companiei Promateris, a explicat acest aspect: „Conștientizarea riscurilor pe care le ridică schimbările climatice și în special poluarea cu plastic de unică folosință au determinat adoptarea unor soluții legislative la nivelul UE, dar și al României, rezultând în creșterea interesului publicului pentru ambalaje bio-based și compostabile. Credem în transformarea verde ce are loc la nivelul Uniunii Europene, iar ambiția noastră este să devenim cel mai mare producător european de ambalaje cu amprentă redusă de carbon. În ceea ce privește Promateris, în ultimii trei ani am realizat investiții de peste 50 milioane de lei în dezvoltarea de ambalaje biodegradabile și compostabile, dar și în reciclarea bioplasticului. Promateris se află pe un trend de creștere accelerată și vom continua să investim în dezvoltarea companiei în vederea îmbunătățirii performanței, atât prin dezvoltarea unității de producție, cât și prin digitalizarea fluxurilor de lucru”.

O finanțare nerambursabilă în valoare de 744 000 euro oferită de Islanda, Liechtenstein și Norvegia va face posibil debutul Promateris pe segmentul producției granulelor din amidon de porumb, termenul de finalizare pentru acest proiect fiind octombrie 2022. Grantul a fost obținut prin intermediul mecanismelor de finanțare SEE și Norvegian 2014-2021 din cadrul programului „Creșterea IMM-urilor din România”. Promateris a beneficiat și de o finanțare în valoare de 100 000 de euro prin programul Electric UP, destinată instalării de panouri fotovoltaice (cu o putere de 100 kWp) – un prim pas al producătorului în tranziția către utilizarea energiei provenite din surse regenerabile. Totodată, compania a aplicat și la programul de finanțare „Energy Programme in Romania”, dezvoltat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Acesta este un proiect de cooperare între Promateris și compania norvegiană Norsk Energi cu scopul creșterii performanțelor financiare și pentru înlocuirea energiei tradiționale cu energie solară în cadrul operațiunilor de producție ale grupului român.

Planurile pentru 2022 ale Promateris includ continuarea investițiilor pentru dezvoltarea capacității de producție a ambalajelor compostabile pe bază de biomasă în cadrul fabricii din Buftea. Totodată compania își propune și dezvoltarea producției de ambalaje flexibile pentru industria alimentară, dar și începerea propriu-zisă a producției de materie primă biodegradabilă și compostabilă pe bază de amidon de porumb – astfel Promateris are șansa de a deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă din amidon de porumb. Mai mult, până în 2023 Promateris plănuiește finalizarea unei noi unități de producție care va permite pătrunderea companiei pe segmentul de piață al ambalajelor din hârtie.

Tudor Georgescu a rezumat retrospectiv situația companiei, potrivit economica.net: „Primele nouă luni ale anului 2021 au fost, fără îndoială, în continuare marcate de criza sanitară cu care ne confruntăm la nivel mondial. În această perioadă am continuat să dezvoltăm produse inovative care să aibă un impact scăzut asupra mediului înconjurător, iar datorită liniei performante de reciclare a bioplasticului nu am înregistrat deșeuri tehnologice în primele nouă luni din 2021, reușind să reciclăm și să reintroducem în fluxul de producție toate deșeurile. Mai mult, prin eficientizări operaționale am reușit să obținem rezultatele financiare pe care ni le-am propus, chiar și într-un context marcat de instabilitatea piețelor, a prețurilor fluctuante ale materiei prime și energiei. Avem încredere că în momentul în care acestea se vor stabiliza, vom putea accelera și mai mult ritmul de creștere. În ceea ce privește rezultatele financiare, ne așteptăm ca 2021 să fie de departe cel mai bun an din istoria companiei prin atingerea unei cifre de afaceri de 200 milioane de lei. Ne dorim să continuăm să creștem în același ritm și avem planuri de dezvoltare ambițioase în privința ambalajelor compostabile, dar în același timp analizăm și alte tipuri de proiecte care au componentă verde”.

În prezent Promateris se află în topul celor mai importanți 5 producători de materiale compostabile din Europa și își propune dublarea producției pentru a deveni lider european pe acest segment. 70% din produsele companiei sunt comercializate la nivel național și 30% merg către export, însă producătorul plănuiește ca în anul 2022 ponderea să fie una de 50-50%, pentru ca în viitorul apropiat exporturile să depășească piața românească. Înființarea noii linii pe segmentul ambalajelor din hârtie va conduce la diversificarea afacerilor și la creșterea accelerată a performanțelor grupului.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide