Sisteme de control al calității printului pentru industria ambalajelor

În industria ambalajelor există controale de calitate pentru fiecare etapă de producție. Extrudarea, imprimarea, laminarea și tăierea sau decuparea sunt procesele în jurul cărora GRAFIKONTROL a proiectat linia TQC 360° cu design modular, compusă din sistemele de inspecție a printului denumite MATRIX, LYNEX și PROGREX, spectrofotometrul CHROMALAB și PROCHECK, sistemul de gestionare a deșeurilor.

GRAFIKONTROL a fost înființată în 1969 la Milano de către Antonio De Grandis și Umberto Filippi. Experiența acumulată de cei doi asociați în domeniul regiștrilor de control pentru mașinile de tipar offset și rotogravură a definit obiectivul principal al companiei, respectiv îmbunătățirea calității imprimării, reducerea timpului de lucru și a cantității de deșeuri.

GRAFIKONTROL a participat cu stand la expoziția Print4All de anul acesta. Acolo l-am întâlnit pe Andrea Toschi – Area Manager – care ne-a prezentat cea mai completă tehnologie de control al calității procesului de imprimare.

Compania s-a dezvoltat foarte mult în cei 49 de ani de activitate, ajungând în prezent să aibă peste 100 de angajați. Sistemele GRAFIKONTROL sunt apreciate de cele mai importante companii de print din întreaga lume pentru performanța lor, îndeplinind și cele mai exigente cerințe.

Andrea Toschi: „Obiectivul nostru este de a oferi pieței cea mai nouă și performantă tehnologie disponibilă. Compania noastră a obținut recunoașterea la nivel mondial ca fiind lider în ceea ce privește producția sistemelor de inspecție pentru echipamentele de imprimare. Aceste sisteme sunt modulare, iar costul depinde de complexitatea lor și pornește de la 40 000 euro putând ajunge chiar și la 140 000 euro”.

Andrea Toschi, Area Manager, GRAFIKONTROL SPA
Andrea Toschi, Area Manager, GRAFIKONTROL SPA

 

TQC-360° este platforma inovatoare dezvoltată de GRAFIKONTROL pentru a le oferi furnizorilor de servicii de print o soluție completă care garantează calitatea produselor, acoperind fiecare etapă a procesului de imprimare și conversie. Din această platformă face parte MATRIX, sistemul de inspecție a printului care constă într-o cameră video ce se deplasează de-a lungul întregii suprafețe de imprimare, realizând instantanee. Sistemul redă apoi imaginea cu detalii extrem de fine, datorită zoom-ului care mărește dimensiunea cu o scară de 16X. Rezoluția de 6 megapixeli asigură o calitate excelentă a imaginii și o reproducere realistă a culorilor, în timp ce LED-urile asigură o distribuție perfectă a luminii în timpul inspecției pe orice tip de substrat, inclusiv folie.

LYNEX este un alt sistem de inspecție a printului, care poate fi utilizat independent sau împreună cu MATRIX. Acesta poate compara printul fizic cu fișierul PDF care a fost folosit la realizarea plăcilor pentru imprimare sau a cilindrilor pentru gravură. Astfel operatorul are posibilitatea de a verifica dacă printul rezultat se potrivește cu fișierul original.

Sistemul MATRIX de inspecție a printului
Sistemul MATRIX de inspecție a printului

 

„LYNEX clasifică și stochează fiecare lipsă de conformitate detectată în timpul producției, generând rapoarte pentru o analiză ulterioară. Sistemul funcționează la o viteză de producție de până la 1000 m/min”, a adăugat Toschi.

PROGREX îmbină procedura de inspecție a sistemului LYNEX cu cea a sistemului MATRIX, ceea ce garantează un control total asupra calității printurilor și a procesului de producție. Un ecran multi-touch intuitiv oferă acces rapid și ușor la toate funcțiile, cele două sisteme de inspecție putând funcționa în mod independent. PROGREX dispune de funcția „touch & view”, prin care camera se poate muta în poziția dorită cu o simplă atingere a zonei respective de pe ecranul de vizualizare a suprafeței tipărite.

Spectrofotometrul in-line CHROMALAB oferă posibilitatea măsurării și corecției de culoare în timp real, atât la începutul cât și pe parcursul procesului de producție. Pentru poziționarea direct pe zonele selectate ale imaginii, spectrofotometrul utilizează o traversă motorizată.

GRAFIKONTROL pune la dispoziția furnizorilor de servicii de imprimare și sistemele CR33 – CR34 de control al registrului de culoare pentru mașinile de rotogravură, dezvoltate folosind cele mai recente tehnologii și programe software care, prin selectarea celui mai bun algoritm de corecție, reduc întreaga cantitate de deșeuri rezultată în urma procesului de producție.

Produsul de referință pentru managementul deșeurilor este, fără îndoială, PROCHECK. Acest sistem inovator permite depistarea defectelor, începând cu etapa de imprimare până la cea de tăiere sau decupare.

 

„PROCHECK identifică perfect orice defect. Un sistem dedicat de marcare generează un cod de date variabile care este imprimat din loc în loc pe marginea suprafeței de printare. Fiecare cod conține date referitoare la lungimea rolei și numărul lucrării. Acest sistem se conectează și la echipamentul de tăiere sau decupare, pentru a-l opri în mod automat atunci când ajunge în punctul unde s-a identificat un defect”, ne-a declarat Andrea Toschi în finalul interviului de la Print4All Milano.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide