Digital spot UV
Ceea ce mai recent a primit adenumirea de decoratiuni sau efecte speciale era inainte un grup de operatiuni realizate doar in etapa post-press. Printre ele se numarau laminarea, lacuirea selectiva sau integrala si infolierea (la cald sau la rece). Alte efecte menite sa atraga privirile trebuiau intotdeauna realizate in-press sau on-press – de exemplu, daca se doreau culori metalizate, se impunea folosirea unei cerneli speciale sau imprimarea pe un substrat metalizat; acelasi lucru se aplica si in cazul culorilor fluorescente sau al altor culori speciale.
Odata cu aparitia imprimarii digitale insa, aceste granite s-au estompat, fiind aduse o serie de modalitati de a obtine efecte identice sau „suficient de apropiate”, in combinatie cu flexibilitatea si cerintele minime de configurare caracteristice printului digital. Acestea se impart in efecte in-press si efecte aplicate ulterior.
Inainte de a le analiza in detaliu, un alt lucru demn de remarcat este aparitia unui argument de sustenabilitate pentru decoratiunile digitale, ca alternativa la procesele mai conventionale. Acesta vine de la compania israeliana Scodix, care produce „echipamente de imprimare pentru decoratiuni” de sine statatoare (distribuite in Marea Britanie de catre Friedheim) ce pot aplica o gama larga de efecte decorative pe coli tiparite, cu o flexibilitate digitala completa pe fiecare dintre ele.
Modelul Nexfinity de la Kodak
Scodix a efectuat o evaluare a ciclului de viata a optiunilor sale de infoliere digitala prin care a constatat ca, in comparatie cu infolierea conventionala prin presare la cald, versiunea proprie reduce echivalentul de CO2 cu 85%, consumul de combustibili fosili cu aproape 85%, iar consumul de apa cu 80% per coala B1. Studiul, realizat de companiile EcamRicert si Mérieux NutriSciences, a comparat imbunatatirile aduse unui numar de coli B1, de la una singura pana la 100.000, cu ajutorul foliei Scodix (175 g) in comparatie cu metodele traditionale de infoliere.
Aceasta este doar una dintre optiunile oferite de Scodix si nu exista niciun indiciu ca oricare dintre celelalte tehnici acceptate ofera avantaje comparabile. Cu toate acestea, la fel ca orice alta forma de imprimare digitala, risipa totala de materiale si energie pare sa fie mai mica dupa toate probabilitatile, pur si simplu gratie capacitatii de a imprima sau de a finisa doar numarul solicitat de coli.
Argumentul principal in favoarea acestor tipuri de efecte este insa ca ele adauga impact vizual produselor imprimate si aduc o marja comerciala muncii efectuate. Unele dintre aceste efecte pot fi realizate doar prin cumpararea echipamentului potrivit, si ar putea fi un factor important in decizia de cumparare al unuia nou. Exista un numar tot mai mare de echipamente pe baza de toner care ofera culori suplimentare, printre care culori de „lac” transparent, albe, fluorescente si metalice, desi de obicei doar una singura sau uneori doua simultan.
Printre echipamentele care ofera o a cincea culoare se numara linia Xerox iGen si Ricoh Pro C7200, vanduta si de Heidelberg ca Versafire EV (pe cale sa fie inlocuita de Pro C7500). Modelele Kodak Nexpress si Nexfinity ar putea face si ele acest lucru, cu optiuni legate de locul in care sa ajunga cea de-a cincea culoare in ordinea asezarii, desi niciunul dintre aceste modele nu mai este produs acum. Daca se doresc pana la sase culori, atunci ideal este popularul model Iridesse de la Xerox, precum si Revoria, cel mai recent model de la Fujifilm, in timp ce majoritatea modelelor Indigo de la HP pot gestiona pana la sapte culori. Xerox mai ofera un kit de conversie pentru imprimarea in doua treceri pe modelele de baza PrimeLink C9065/C9070, care pot permite utilizarea a pana la opt culori, desi cu o schimbare completa a cartuselor de toner intre treceri.
Modelul PrimeLink C9065/C9070 de la Xerox
Alegerea exacta a culorilor suplimentare variaza in functie de producator; dar pe langa alb – pentru utilizarea pe substraturi color sau transparente – si transparent – folosit pentru a crea efecte de lacuire selectiva sau integrala – sunt oferite culori fluorescente sau „neon”, in special roz si uneori galben. Acestea pot inlocui echivalentele lor standard CMYK sau pot fi mixate cu ele pentru a extinde gama de culori cu efecte mai atragatoare. Cativa producatori ofera si tonere metalizate, care pot fi imprimate in stare solida sau mixata pentru a oferi culori si finisaje noi.
Optiunile de post-press constau mai mult din infoliere, lacuire selectiva si diverse procese creative de laminare, adesea in combinatie. O alegere buna pentru nivelul de baza este „folie peste toner”, o metoda cu doua treceri care foloseste o folie „adevarata” intr-un laminator precum modelele Matrix de la Vivid sau Foliant de la Caslon – (vandute prin IFS), Komfi de la Friedheim sau Autobond. Optiuni similare vin si de la GMP si Intec, care acum fac parte din grupul Plockmatic.
In aceste laminatoare, imprimarea color initiala este mai intai laminata cu o pelicula transparenta, apoi imprimata din nou cu modelul foliei cu toner negru deasupra peliculei, inainte ca o a doua trecere prin laminator sa transfere folia pe tonerul negru partial topit. Este un proces care necesita mai multa munca, dar functioneaza cu o gama foarte larga de tipuri de folie si nu necesita consumabile speciale.
Apoi exista dispozitivele de decorare complet „digitale” ce ofera UV spot si/sau infoliere intr-o singura operatiune. Aceasta categorie include dispozitive precum B2 DuSense 8000 de la Duplo, care este oferit in diferite configuratii, oferind spot UV, infoliere digitala sau ambele si chiar o optiune de pretratare pentru extinderea gamei de printuri care pot fi gestionate. De asemenea, sunt posibil de construit efecte „3D” texturate cu treceri multiple pe care le accepta si modelul mai mic, B3 DuSense 810. O alternativa ar putea fi Konica Minolta AccurioShine 3600 pentru formate B3+, care foloseste tehnologia de la MGI, in care Konica Minolta detine o participatie semnificativa. Si acesta poate produce efecte „dimensionale”.
Modelul DuSense 8000 de la Duplo
In varful pietei de decoratiuni digitale se afla gamele de la Konica Minolta/MGI si Scodix. Acestea sunt dispozitive de productie industriala dedicate ce ofera lacuire si infoliere UV, Scodix oferind o gama deosebit de larga de folii si efecte de finisare, iar linia MGI mergand pana la dimensiunea colii B1 sub forma AlphaJet pentru imprimare si decorare care a fost lansata oficial in octombrie 2022. Kurz este un alt jucator la capatul industrial al scalei, dupa ce a cumparat Steinemann, ale carui sisteme de lacuire cu jet de cerneala si infoliere le comercializa deja sub forma de Digital Metal. Mai exista si B2 DM-Smartliner, un model cu alimentare in coala pentru lacuire si infoliere plata 2D, precum si modelul DM-Maxliner pentru efecte in relief si texturate.
Fie ca sunteti doar gata sa testati decorarea digitala si sunteti precauti cu investitia, fie ca stiti ca aveti o piata pregatita pentru aceasta dar trebuie sa va asigurati ca este suficient de buna si suficient de rapida pentru a satisface nevoile clientilor dvs., ar trebui sa va orientati spre ceva potrivit si care sa va ajute munca sa straluceasca.