Fiabilitate crescuta in printul digital pe materiale textile cu capetele de imprimare de la Xaar

Recent, revista si platforma „Innovations in Textiles” a acordat un interviu dlui Karl Forbes, Director de Cercetare si Dezvoltare in cadrul Xaar. Redam integral acest interviu mai jos

Innovations in Textiles (I.i.T.): Va rugam sa ne spuneti cate ceva despre compania Xaar.

Karl Forbes (K.F.): Xaar exista de putin mai mult de 30 de ani, iar istoria sa este foarte legata de inkjetul industrial. Sediul nostru se gaseste in Cambridge, iar cea mai mare parte a proprietatii intelectuale legata de capetele noastre de imprimare este dezvoltata intern si se concentreaza pe rezolvarea problemelor clientilor. In acest moment avem aproximativ 350 de brevete publicate sau in asteptare, asa ca inovatia si tehnologia sunt cu adevarat esentiale pentru afacerea noastra.

Cea mai mare parte a tehnologiei noastre se concentreaza pe atingerea nivelurilor industriale de fiabilitate. Ne-am facut deja un nume in industria grafica, iar capul de imprimare Xaar 128 s-a aflat in avangarda pietei grafice din China devenind modelul de facto si inca este folosit la scara larga chiar si dupa 30 de ani.

Karl Forbes

In urma cu aproximativ zece ani, am luat initiativa trecerii de la tehnologia analogica la cea digitala in industria ceramicii. Imprimarea pe sticla este o alta industrie in care suntem foarte puternici; la fel si in codificarea si marcarea produselor. Intre timp, imprimarea 3D este un domeniu in care capetele noastre de imprimare au adus o oferta serioasa si unica, dat fiind ca dispun de capacitatea de a ejecta fluide cu vascozitate foarte mare. Pentru imprimarea 3D, acest lucru este cu adevarat esential deoarece exista o multime de functionalitati pe care le puteti obtine in partile pe care le imprimati, un obiectiv care nu poate fi atins cu ajutorul altor capete de imprimare.

Cu toate acestea, nu suntem doar un furnizor de capete de imprimare. Oferim o gama larga de solutii pentru clienti, cum ar fi sisteme de cerneala, cernelurile in sine si componente electronice de control care, impreuna cu capetele noastre de imprimare, pot fi integrate intr-un motor de imprimare total.

I.i.T.: Cum ati rezuma beneficiile imprimarii digitale inkjet?

K.F.: Unul dintre cele mai mari beneficii este flexibilitatea procesului de proiectare creativa. Utilizarea tehnologiei digitale va ofera un foarte mare numar de optiuni si o libertate enorma. Acest lucru este cu adevarat esential pentru industria de confectii si permite produse extrem de personalizabile – fiecare produs in parte poate fi diferit, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa detineti cantitati mari in stoc.

De asemenea, va permite sa ajungeti foarte repede pe piata. Nu trebuie sa creati niciun echipament specific pentru noile dvs. modele, nu aveti nevoie de echipamente serigrafice noi si nici nu trebuie sa creati un esantion de proba folosind o tehnologie separata si apoi sa va configurati linia de imprimare analogica astfel incat sa puteti raspunde rapid la noile tendinte.

Desigur, toate acestea fac ca tirajele scurte sa fie mult mai viabile. Companiile nu-si doresc sa acumuleze stocuri in cadrul lantului lor de aprovizionare si cred ca acest lucru a fost dovedit din plin de pandemie. De asemenea, ele vor ca acele stocuri sa fie cat mai aproape posibil de consumator si nu doresc sa expedieze o multime de produse in intreaga lume. Iar tehnologia digitala este de un real folos la acest capitol.

Totodata, este o solutie mai sustenabila decat tehnologia analogica – lichidul este folosit doar exact acolo unde este nevoie si nu trebuie utilizata atat de multa apa. Exista o multime de beneficii si in ceea ce priveste consumul energetic.

I.i.T.: Cat de mult a fost deja adoptata tehnologia inkjet de industria textila?

K.F.: Adoptarea este inca destul de slaba, insa abia recent industria textila a inceput sa treaca la digital. Totusi, chiar in acest moment lucrurile incep sa castige teren si cred ca exista un motiv pentru aceasta. Daca privim la solutiile digitale existente, nu este o exagerare sa spunem ca acestea vin impreuna cu unele provocari. Tehnologiile digitale actuale limiteaza intr-adevar cernelurile si fluidele pe care le puteti folosi, iar aceasta inseamna ca in unele cazuri nu puteti obtine gama cromatica de care aveti nevoie si deci nu puteti realiza culori cu adevarat stralucitoare si vii. Poate ca trebuie sa utilizati si tratamente prealabile inainte de a aplica digital culorile si sa aveti nevoie de primere. De fapt, unele dintre solutiile digitale au nevoie si de multa apa, iar functionarea echipamentelor de uscare este costisitoare.

Unul dintre aspectele pentru care am avut multe feedback-uri inainte de a incepe dezvoltarea Aquinox a fost fiabilitatea solutiilor textile existente. Pur si simplu acestea nu se ridica la nivelul de care are nevoie industria. Aceasta inseamna probleme cum ar fi blocajele duzelor din cauza carora apar timpii de nefunctionare a echipamentului si cred ca acesta este unul dintre motivele reale pentru care tehnologia digitala inca nu a luat amploare cu adevarat in industria textila.

I.i.T.: Care sunt beneficiile specifice ale imprimarii digitale pe baza de apa?

K.F.: In principiu, tehnologia pe baza de apa din industria textila are ca rezultat o cerneala cu o aderenta buna la tesatura de baza. Puteti sa obtineti o cerneala foarte durabila, care sa nu se fisureze atunci cand materialul textil este pliat si astfel sa realizati un film imprimat deosebit de atractiv, ce ofera o senzatie de inalta calitate. Totodata, exista o perceptie a calitatii legata de eliminarea oricaror mirosuri nedorite. Cernelurile de imprimare care nu sunt pe baza de apa prezinta uneori un miros specific, iar clientilor nu le place asta.

Exista o multime de ratiuni legate de de mediu, de management al deseurilor si chiar de legislatie in favoarea trecerii la cernelurile pe baza de apa. Pur si simplu acestea prezinta mai multa siguranta din pespectiva fabricatiei, expedierii, depozitarii si imprimarii.

I.i.T.: Cel mai recent cap de imprimare Aquinox a fost proiectat special pentru piata materialelor textile; care sunt nevoile pietii pe care le acopera?

K.F.: Exista unele obiective pe care ne-am concentrat cu Aquinox, iar cel important pe care l-am mentionat deja este fiabilitatea. Directorii companiilor din industria textila vor sa stie ca pot sa-si porneasca imprimanta si ca aceasta poate functiona un timp indelungat fara mentenanta. Vor ca pe parcursul unei ture intregi sa nu se ingrijoreze ca vor vedea duze blocandu-se – acesta a fost obiectivul principal. Un cap de imprimare rezistent in timp a fost un alt obiectiv. Am efectuat unele lucrari specifice de proiectare pentru a ne asigura ca capul de imprimare nu trebuie inlocuit foarte des, cel putin comparativ cu alte branduri care produc capete de imprimare.

Desigur, calitatea imprimarii si randamentul sunt lucruri de la sine inteles, dar un alt beneficiu major al Aquinox, diferit de produsele existente, consta din fluidele pe care le puteti utiliza. Acest cap de imprimare poate utiliza cerneluri pe baza de coloranti, dar si cerneluri pigment. De exemplu, daca un client doreste sa imprime nuante de alb cu opacitate foarte mare si foarte mult pigment, Aquinox este o solutie excelenta. De asemenea, utilizatorii finali pot incepe sa faca lucruri inteligente cu chimia cernelii pe care o utilizeaza, in special cu cernelurile foarte vascoase. Cand incepeti sa cresteti vascozitatea cernelii sau sa-i adaugati mult mai mult pigment, se deschid o multime de oportunitati in ceea ce priveste energia de uscare necesara. In plus, exista si posibilitatea de a aplica primerul direct pe echipament in loc sa fie necesare procese analogice. Astfel, pot fi obtinute culori foarte opace si vibrante, iar utilizatorii beneficiaza de o mare flexibilitate in ceea ce priveste pH-ul si aciditatea cernelurilor, ceea ce este cu adevarat valoros.

I.i.T.: Care a fost reactia pietei la Xaar Aquinox pana in prezent?

K.F.: A fost ceva uimitor; am fost mai mult decat multumiti de reactie inca de cand am lansat acest cap de imprimare in noiembrie anul trecut. Am stabilit contacte cu aproape toti jucatorii din lumea constructiei de echipamente digitale pe baza de apa si am primit feedback-uri foarte bune. Aquinox acopera cu adevarat unele nevoi esentiale ale pietei – in special in ceea ce priveste fiabilitatea imprimarii – si anticipam sa fie integrat in modelele producatorilor de echipamente originale in curand. Nu este deloc o exagerare sa spunem ca suntem foarte ocupati in acest moment.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide