Imprimarea ecologică dă startul viitoarelor inovații în sectoarele de echipamente și cerneluri

Sustenabilitatea in sectorul de imprimare castiga tot mai mult teren in întreaga lume, cumparatorii serviciilor de print acordand o atentie sporita impactului emisiilor de carbon al tuturor activitatilor lor economice. Aceasta tendinta le-ar putea oferi un avantaj comercial considerabil acelor companii si sisteme de imprimare ce ofera o diminuare veritabila a impactului negativ asupra mediului ambiant. Mai mult, in timp ce industria a luat deja startul in cursa anului 2023, preturile tot mai mari la energie in Europa plaseaza un nou accent pe imprimarea eficienta din punct de vedere energetic.

Noul echipament HP Indigo V12

Producția de echipamente digitale cu emisii reduse de carbon
Producătorii de echipamente originale destinate sectorului digital, cu tehnologie electrofotografică și inkjet, se gândesc serios să profite de pe urma cererii de consum redus de energie în spaţiile de imprimare. Spre deosebire de imprimarea offset litografică sau flexografică, cea digitală presupune mult mai puțină pregătire finală, ceea ce economisește timp, energie și cerneală. De regulă, pentru proprietarii de echipamente analogice, aceste consumuri se amortizează în cazul tirajelor mari; însă după pandemie, s-a constatat o scădere a tirajelor, piaţa de print înregistrând o tendinţă către tiraje mai mici și comenzi repetate, cu fluxuri de lucru mai rapide. Motivaţia acestei tendinţe este un control mai strict asupra numerarului din partea cumpărătorilor de produse imprimate precum și dorința de a-şi reduce stocurile, însă astfel de beneficii pot aduce şi un câștig în direcţia sustenabilităţii, în special în ceea ce priveşte reducerea volumului de deșeuri.

Pe de altă parte, echipamentele inkjet au continuat să-şi îmbunătățească ritmul de producție și ca atare şi fiabilitatea comercială în cazul tirajelor mai mari, iar acum noul echipament HP Indigo V12 cu configurație LEPx promite un potențial similar cu al tonerului.

De partea lor, producătorii de echipamente originale analogice nu ignoră deloc acest trend și în tot mai multe cazuri integrează echipamente noi, automatizate și cu un consum redus de energie, în liniile lor tehnologice de imprimare. Una dintre opțiunile convertoarelor mai mari este reciclarea produselor reziduale de pe linia tehnologică de producție. Convertoarele mai mici ar putea să nu beneficieze de aceleași oportunităţi, însă şi ele pot lua unele măsuri pentru a-şi reduce consumul de energie.

Un alt trend îl reprezintă lucrările de polimerizare prin expunerea la radiații UV ce reduc consumul de energie la stațiile de polimerizare prin intermediul unei noi generații de lămpi de polimerizare UV care funcţionează cu o energie scăzută.

Noul cap de imprimare Aquinox de la Xaar

Substraturile
În cadrul dezbaterii mai ample legate de sustenabilitate, tendinţa principală este înlocuirea materialelor plastice, în special a celor de unică folosință, cu materiale alternative mai reciclabile. În cazul particular al sectorului de imprimare, se constată o tranziţie către substraturile pe bază de fibre. Trendul este deosebit de marcant în sectorul de ambalaje, unde pachetele și etichetele formează acum un punct de contact cu lumea reală şi prin care cumpărătorii pot evalua devotamentul unui brand față de binele planetei.

Pentru tipografii, această tendinţă constă în gestionarea tranziției de la plastic către hârtie fără pierderea calităţii imprimării. Concret, pentru o presă, înseamnă capacitatea de a procesa suporturi media mai grele și de a imprima cu eficienţă suprafețe mai puțin plane, ceea ce vine în sprijinul adoptării tehnologiei inkjet. Multe dintre cele mai recente echipamente sunt construite pentru a procesa materiale mai grele cum ar fi cele din clasa kraft, care pot fi văzute acum în compoziţia ambalajelor destinate clienților.

În timp ce reciclabilitatea se conturează tot mai mult ca fiind cel mai important indicator pentru proprietarii de branduri din sectorul de ambalaje, aceasta generează o nouă tendinţă pentru o tehnologie eficientă de decernelizare, definită ca tehnologia de înlăturare a cernelii tipografice din fibrele din hârtia reciclată pentru a fi produsă o celuloza liberă de cerneală. Dacă cernelurile sau alte componente cum ar fi straturile de acoperire nu pot fi îndepărtate, acest lucru ar putea compromite celuloza recuperată, atât sub aspect fizic, cât și în privinţa rezistenței materialului. Toate acestea duc la încurajarea de noi investiţii în cercetare și dezvoltare, precum și o distanţare de efectele decorative care sunt mai greu de îndepărtat, cum ar fi ornamentele metalice și materialele sclipitoare. Totodată, viziunea unei economii circulare în sectorul materialelor duce la o cercetare mai atentă a cernelurilor convenționale pentru publicații – în special fenomenul de migrare a hidrocarburilor din uleiurile minerale – ceea ce prezintă un potențial risc pentru sănătate, mai ales dacă celuloza recuperată este utilizată în contact direct cu alimentele.

Imprimarea pe bază de apă
O altă contribuție poate fi observată din partea companiilor producătoare de cerneluri, care în portofoliile lor au început să-şi extindă gama de cerneluri apoase (pe bază de apă), în special ca înlocuitori pentru formulele pe bază de solvenți. Principalele piețe pentru cernelurile pe bază de apă sunt echipamentele flexografice și inkjet, în timp ce gravura reprezintă un segment mai restrâns.

Noul echipament de imprimare cu alimentare în coală Pro Z75 de la Ricoh

Până în 2022 au fost atestate o serie de sisteme cu jet de cerneală apoasă, cum ar fi echipamentul cu alimentare în coală Pro Z75 B2 – viitoarea propunere Ricoh pentru imprimare comercială, precum şi capul de imprimare Aquinox de la Xaar – produs special pentru ceramică, marcare şi codificare, carton ondulat, textile și alte substraturi de ambalare.

Principalul factor care întârzie trecerea la cernelurile apoase este piața deja consacrată pentru imprimarea cu cerneluri pe bază de solvenţi în sectorul ambalajelor flexografice, precum și performanța inferioară a cernelurilor pe bază de apă pe substraturile polimerice utilizate pentru ambalajele flexibile. Totuşi, s-a făcut remarcat un anumit progres pentru acest tip de cerneluri pe piețele dezvoltate, în special având în vedere că unităţile convertoare de ambalaje trec la substraturi de hârtie mai absorbante.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide