HP Latex R 2000: imprimare textile și tapet

Compania Hewlett-Packard - cunoscută și sub numele de HP - este o companie de IT cu sediul în Palo Alto, California, SUA, fiind specializată în producția de imprimante, calculatoare personale, software, servicii şi infrastructură IT.

În vizita noastră la târgul FESPA de anul acesta la standul HP am stat de vorbă cu domnul Doru Stoican, Partner Account Manager, dar și cu domnul Bogdan Vasilescu, General Manager, Grup Transilvae – distribuitor HP pentru gama de imprimante de format mare și industrial flatbed, roll-to-roll și print-and-cut – despre noutățile pe care le-au prezentat cei de la HP la FESPA.

Anul acesta, producătorul american a lansat seria R constând în primele imprimante flatbed cu tehnologie revoluționară latex. Modelul expus la FESPA – HP Latex R2000 – este prima mașină digitală flatbed care poate tipări pe plăci cu cerneluri pe bază de apă.

Până acum imprimarea pe plăci sau pe materiale rigide trebuia făcută cu cerneală UV, având extrem de multe limitări cum ar fi: miros specific, cerneala care crapă și nu se întinde etc. Dar o cerneală pe bază de apă vine cu mult mai multe avantaje: în primul rând păstrează calitățile materialului, iar stratul de cerneală nu e unul gros. Acestea sunt doar câteva dintre caracteristici.

„Utilajul prezentat la FESPA este un echipament hibrid ce poate tipări pe absolut orice tip de material, atât pe suport flexibil cât și pe plăci. În principiu se adresează pieței de semnalistică, dar poate fi utilizat și în packaging, industria mobilei precum și în decorațiuni interioare. Sunt și aplicații la care nici nu ne gândim acum, dar o să apară în piață ca urmare a faptului că se poate. În prezent foarte mulți clienți de succes caută tehnologia latex. În plus, culorile pe latex sunt mult mai vii decât cele pe UV, au o gamă mai mare de nuanțe și se pot realiza printuri mult mai complexe. Ținta a fost de a aduce împreună avantajele unei mașini hibride și ale uneia flatbed. Piața era împărțită în utilizatori de flatbed care doreau calitate și utilizatori de mașini hibrid care doreau productivitate crescută. Utilajul lansat la FESPA reușește să satisfacă ambele cerințe. R2000 e o mașină pe bază de curea, dar are precizia unei mașini true flatbed având și productivitatea și eficiența în operare a unei mașini hibrid. Soluția propusă se bazează pe flux continuu de imprimare, adică se alimentează pe o parte și pe cealaltă iese produsul”, a afirmat Doru Stoican.

Doru Stoican, HP și Bogdan Vasilescu, Grup Transilvae
Doru Stoican, HP și Bogdan Vasilescu, Grup Transilvae

 

Se estimează că acest utilaj le va fi extrem de util designerilor. Până la urmă designul vinde produsul. HP are o tehnologie inovatoare, dar designul este cel care o pune în valoare făcând ca produsele realizate cu echipamentul lor să arate bine.

Pentru industria de packaging, care are nevoie de produse mai speciale și de prototipuri, a lucra cu UV când execuția inițială este în serigrafie sau offset – unde e cu totul altă gamă de culoare – înseamnă o limitare. La ambalaje mai speciale nu contează numai aspectul vizual ci și cum se simt la atingere, iar prin tehnologia latex se asigură faptul că prototipul este cât mai aproape de produsul de serie.

„Viitorul în imprimarea pe plăci este cerneala latex pe bază de apă. Este total neproductiv astăzi să se mai investească într-o tehnologie veche. De ce ar bloca cineva acum banii într-un echipament poluant, cu întreținere laborioasă și cu o calitate inferioară, când poate avea toate avantajele competitive într-un singur echipament indoor/outdoor latex și poate imprima în plus noi materiale, inaccesibile cu alte modele, cum ar fi textile sau tapet?”, a declarat Bogdan Vasilescu.

HP oferă un utilaj cu proprietăți superioare în aceleași condiții de exploatare, cu același preț de achiziție ca și utilajele UV. Producătorul se așteaptă la vânzări record de echipamente din noua gamă. Desigur vor începe mai întâi cu piețele mature. În ceea ce privește situația din România, înainte era un decalaj de doi ani între nivelul tehnologic din țară și cel din Occident, dar acum intervalul s-a redus la doar șase sau chiar trei luni. Iar în ceea ce privește forța de muncă, în cazul utilajelor UV este nevoie de oameni foarte bine pregătiți deoarece aceste mașini necesită multă pricepere pentru a fi operate. Dar în cazul noului HP Latex R2000 complet automat din punct de vedere al curățării și al mentenanței, nu mai este nevoie de operatori foarte calificați. În plus mediul nu este toxic. Este știut faptul că după o zi de lucru în vapori de solvent și cerneală UV apar dureri de cap. Iar în condițiile actuale ale lipsei de forță de muncă, firmele care oferă condiții mai bune angajaților, precum un mediu netoxic, vor avea mai mult succes.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide