Xeikon prezintă TITON – revoluționara tehnologie de imprimare cu toner uscat

Pe data de 30 martie 2022 Xeikon a organizat o conferință de presă virtuală în cadrul căreia echipa sa de management – în frunte cu Benoit Chatelard (Președinte și CEO Flint Group/Xeikon), Filip Weymans (vicepreședintele departamentului de marketing la nivel global) și Danny Mertens (manager de comunicare) – a prezentat trendurile actuale și modul în care Xeikon continuă să inoveze. Compania a oferit publicului și primele informații despre Xeikon Titon, o soluție sustenabilă cu toner uscat, extrem de relevantă pentru piața de etichete și ambalaje flexibile din hârtie. Potrivit producătorului, Titon va extinde oportunitățile convertorilor din întreaga lume și are potențialul de a revoluționa peisajul imprimării digitale.

Benoit Chatelard a prezentat pe scurt strategia Xeikon, care deși este considerată din punct de vedere istoric drept o companie europeană, plănuiește să își sporească prezența pe piețele din Japonia și China. Recent Xeikon a pătruns în piața printului digital pe carton ondulat odată cu prima instalare a platformei de imprimare IDERA în America. Grație unei finanțări din partea guvernului belgian, Xeikon se concentrează în prezent și asupra cercetării în domeniul inteligenței artificiale, mai exact asupra zonelor de mentenanță predictivă și automatizare a imprimării. Danny Mertens a abordat la rândul său subiectul sectorului de imprimare a ambalajelor din carton ondulat, prezentând platforma Xeikon IDERA, care permite convertorilor să imprime digital tiraje mici și foarte mici în mod rapid, atât pe hârtie cretată și semi-cretată cât și pe hârtie necretată (1,6 m lățime x 2,8 m lungime), la viteze de până la 150 metri/minut. Această imprimantă într-o singură trecere nu are nevoie de plăci de imprimare și utilizează cerneluri pe bază de apă – certificate pentru ambalajele alimentare. Potrivit reprezentanților Xeikon, IDERA oferă o calitate de imprimare mai mare decât mijloacele flexografice, iar prima platformă de imprimare IDERA se află în curs de instalare în cadrul companiei americane TriState Container Corporation din Bensalem, Pennsylvania. În curând este plănuită instalarea unei imprimante IDERA și în Europa. În ceea ce privește portofoliul Xeikon pentru segmentul de etichete, Filip Weymans a trecut în revistă ultimele noutăți în legătură cu seriile Cheetah și Panther, care au fost actualizate și reproiectate în 2021 pentru standardele viitorului, cu interfețe de ultimă generație și conectare în cloud. Seria Panther permite imprimarea în 7 culori, este modulară și reprezintă o alternativă excelentă la flexografie. Nu au fost uitate nici modelele seriei Xeikon SIRIUS, destinată segmentului de arte grafice, 80% dintre acestea fiind instalate în America de Nord și Europa.

Cel mai important moment al webinarului a fost lansarea tehnologiei Titon – o nouă formulă de toner uscat care „oferă toate avantajele cernelurilor UV, fără dezavantajele acestora”. Titon păstrează principiile de bază ale tehnologiei cu toner uscat marca Xeikon, care datorită absenței oricăror componente lichide (mobile) este cea mai sigură pentru aplicații alimentare în peisajul digital actual, chiar și în aplicații unde principala barieră funcțională este reprezentată doar de suportul de hârtie în sine. Tonerul Titon este complet lipsit de miros, ceea ce înseamnă că ambalajele astfel imprimate nu afectează experiența clientului atunci când produsul este consumat, drept urmare Titon este potrivit pentru o gamă variată de ambalaje, inclusiv cele care intră în contact direct cu alimentele. Acest toner impresionează și prin rezistența îmbunătățită la uzură și zgârieturi, la apă, lumina soarelui, temperaturi ridicate și la contactul cu numeroase substanțe chimice lichide, totul fără alte straturi protectoare precum lăcuirea sau laminarea. Titon are capacitatea de a rezista la temperaturi de termosigilare de până la 220-260°C, fapt esențial pentru menținerea integrității ambalajului și a produsului. Reprezentanții Xeikon au precizat că, potrivit studiilor realizate în Europa, ambalajele din hârtie și carton sunt preferatele consumatorilor atunci când vine vorba despre sustenabilitate, compostabilitate și reciclare. Mai mult, hârtia și cartonul sunt cele mai reciclate materiale (85%), iar mulți producători doresc să realizeze tranziția către ambalaje mai sustenabile. Prin urmare Titon va deveni tot mai valoros în aplicațiile de imprimare a ambalajelor flexibile din hârtie pentru produse alimentare din domeniul panificației, cofetăriei, pentru zahăr, făină, ierburi și condimente, cafea și ceai etc.

Astfel Xeikon anticipează tranziția către imprimarea ambalajelor pe bază de hârtie fără o barieră funcțională din plastic. Tehnologia Titon oferă producătorilor de ambalaje șansa de a-și extinde capacitățile prin noi aplicații care nu puteau fi realizate anterior cu ajutorul mijloacelor de imprimare digitale, fiind o completare la echipamentele de imprimare flexo convenționale. Posibilitatea de a imprima direct pe substraturi de hârtie, fără lac sau laminare, fie inline sau offline, are un impact pozitiv semnificativ asupra eficienței generale a echipamentelor (OEE), permițând economisirea timpului și reducerea volumului de deșeuri. Potrivit Xeikon, tonerul Titon este singura soluție digitală care poate aborda această piață fără implicațiile de timp și costuri date de procesele suplimentare de tratare a suprafeței, îmbunătățind astfel viteza de lansare pe piață a produselor, profitabilitatea și productivitatea. Primul echipament digital care va utiliza tehnologia Titon va fi Xeikon CX500t, un nou membru al seriei Cheetah, compatibil cu suporturi care au lățimea de până la 508 mm. Noua imprimantă le permite producătorilor de ambalaje să realizeze comenzi în volume mici și medii pe segmentul de ambalaje flexibile din hârtie de tipul paharelor, pungilor și ambalajelor de tip pouch, eliminând în același timp nevoia de aplicare a straturilor de lac sau primer necesare în procesele de imprimare UV LED sau cu toner lichid.

Tehnologia Titon este prezentată pe larg în cadrul evenimentului fizic Xeikon Café Europe, programat în perioada 26-28 aprilie 2022 la sediul Xeikon din Anvers, Belgia. Xeikon Café beneficiază de participarea unor importanți reprezentanți ai industriei precum Actega și Avery Dennison, completată de un program de conferințe organizate în jurul a trei mari subiecte de interes: sustenabilitate și aplicații, tehnologii de înnobilare, automatizare și flux de lucru. Participanții au ocazia de a vedea printre altele și demonstrații ale tehnologiilor și echipamentelor Xeikon Titon, Xeikon Varione, Xeikon PX3300 și Xeikon PX30000.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide